O zabrani rada nedjeljom

Zabrana rada nedjeljom, osim 16 nedjelja u godini, u duhu je naše tradicije i kulture. Smatramo da je to dobar potez za nukleus našeg društva, a to je hrvatska obitelj – izjavio je Plenković.

Predstavnici socijalnih partnera izjavili su nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća da u velikom dijelu postoji “visok stupanj suglasnosti o pitanju rada nedjeljom”, no poslodavci su i dalje skeptični. O tome danas piše GLAS SLAVONIJE.
Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je kako se ide prema izmjenama Zakona o trgovini, jer se u toj djelatnosti pojavljuje najviše spornih elemenata. “Želimo ojačati kolektivno pregovaranje, gdje sindikati i poslodavci mogu sporazumno utvrditi koliko vrijedi satnica nedjeljom ili drugim posebnim danima. Očekujemo da će biti što više sporazumno definiranih odnosa. Vjerujemo da ćemo izbjeći probleme što se tiče ustavnosti zakona. Postignut je balans, u raspravama nema većih prigovora, vjerujem da će do kraja godine zakon stupiti na snagu”, ističe Aladrović, koji u idućem razdoblju očekuje snažan oporavak.

– Smatramo da će se i segmenti unutar sektora trgovine oporaviti te da u razdoblju u kojem će se zakon donijeti više nećemo imati taj ekonomski izazov – kaže Aladrović, koji smatra kako su sa 16 radnih nedjelja u godini postigli ravnotežu.

Predsjedatelj GSV-a Vilim Ribić ističe visok stupanj suglasnosti te kaže kako su sva tri partnera sklona da se problem rada nedjeljom riješi. Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan poručio je kako je HUP načelno protiv bilo kakvih administrativnih ograničavanja slobode rada i poslovanja, pa im treba više vremena da razmotre prijedlog tog zakona.

– Potrošnja se oporavlja, gospodarstvo se snažno oporavlja, izvoz je u prvom kvartalu snažno porastao. Vjerujemo da ćemo već u drugom kvartalu ostvariti rast u odnosu prema prošloj godini. Gospodarstvenici su vrlo optimistični, ali smatraju da u ovom trenutku, dok još nismo posve izišli iz krize, nije pametno donositi mjere koje će potencijalno smanjiti rast – ističe Furjan.

Više detalja na LINKU.

DEMOS MEDIA