DARIO HREBAK: ‘Da nema nas liberala, Plenković bi morao koalirati s radikalima iz Domovinskog pokreta’

DARIO HREBAK: ‘Da nema nas liberala, Plenković bi morao koalirati s radikalima iz Domovinskog pokreta’

Bio je policajac, a onda je uspješnu karijeru u MUP-u zamijenio političkom. No i u toj se novoj ulozi gradonačelnik Bjelovara i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak vrlo dobro snašao. Danas je, osim svega toga, i saborski zastupnik koji sudjeluje u vlasti iduće četiri godine.

Dario Hrebak dao je ekskluzivni intervju za 7 dnevno kojeg prenosimo u cijelosti:

Uskoro će godina dana otkako ste postali predsjednik HSLS-a,  što se sve od tada promijenilo u stranci?

Nije jednostavno preuzeti stranku od predsjednika koji ju je vodio 10 godina, i to samo šest mjeseci prije parlamentarnih izbora i s pitanjem hoće li stranka i dalje ostati parlamentarna. No uspjeli smo, HSLS je i dalje parlamentarna stranka, imamo dva zastupnika i svoj liberalni klub u Saboru sa strankom Reformisti. Trenutno obnavljamo i stvaramo nove ogranke na terenu i pripremamo se za predstojeće lokalne izbore na kojima planiramo napraviti značajniji iskorak.

Zamjeraju li vam članovi i simpatizeri što ste na izborima koalirali s HDZ-om i postali dio vladajuće većine?

HSLS dijeli sudbinu većine drugih liberalnih stranaka. Ako želiš nešto od onoga za što se zalažeš provesti i isporučiti svojim biračima, moraš s nekim u koaliciju, bilo s lijevima ili desnima, predizbornu ili postizbornu. A to nas odmah ujedno i slabi jer naše biračko tijelo smatra da mi trebamo voditi zemlju, a za to nema osnove u izbornom rezultatu i dovoljnoj podršci birača. Mi imamo već dulji niz godina korektnu suradnju s HDZ-om te smo je odlučili dalje nastaviti, pogotovo zato što se ni na ovim izborima nije uspio oformiti ozbiljan liberalni blok koji bi omogućio da liberali postignu ozbiljniji rezultat na izborima. Naravno da se to mnogim našim simpatizerima ne sviđa, oni bi htjeli da samostalno izlazimo na izbore, ali u ovom trenutku stranka jednostavno nije dovoljno snažna.

Mnogi na vas i na ostale koalicijske partnere gledaju samo kao na ruke koje su pomogle Plenkoviću oformiti vlast. Kako odgovarate na to?

Pa to i je točno, u Hrvatskoj nitko samostalno ne može vladati. Mi smo se uoči izbora s našim koalicijskim partnerima dogovorili koji su to dijelovi izbornog programa nama bitni, kao što su projekt transparentnosti, smanjivanje poreza, smanjivanje državne potrošnje, zadržavanje razine ljudskih prava, i kada i kako ćemo to provesti. Zajedno upravljamo državom i prirodno je da se podržavamo. Ovo je vladajuća većina od samo 76 zastupnika i jako je teško održavati takvu većinu, ali liberalima bi to trebalo biti bitno jer ja na to gledam ovako: da nema nas liberala, Plenković bi morao koalirati s radikalima iz Domovinskog pokreta. Ako znamo tu činjenicu, pa nama je u interesu da se ovakva većina HDZ-a, zastupnika manjina i liberala, održi jer u suprotnom na vlast dolazi sve ono protiv čega se liberali bore u političkoj areni. Građani i simpatizeri gledaju politiku crno-bijelim naočalama, a ona gotovo uvijek dolazi u sivim nijansama s puno kompromisa. To je realnost. Mi imamo i neke liberalne stranke koje su već 12 godina u oporbi, od mjesnih odbora, lokalne razine, pa do nacionalne. Shvaćam da je to isto tako legitimno, idealistički pristup nezamjeranja biračima, ali ne vidim benefita od toga ako se za nešto zalažeš i ni u 12 godina ništa ne uspijevaš promijeniti jer si stalno oporba neovisno o tome tko je na vlasti.

Kako komentirate prepirke između Plenkovića i Milanovića u vrijeme društvene i ekonomske krize?

To sigurno neće nikomu ništa dobroga donijeti. Zoran Milanović postaje pravi lider oporbe, i to je legitimno iako je upitno je li baš to dužnost predsjednika države, pogotovo na komunikacijskoj razini kojoj svjedočimo. S njim će najviše problema imati SDP i Peđa Grbin, koji će uz ovakvog Milanovića biti mali od palube, što će u konačnici slabiti SDP, ali to nije naš problem. Mi kao vladajući imamo dovoljno veliku odgovornost da Hrvatsku izvučemo iz ove zdravstvene i gospodarske situacije što bezbolnije i mislim da je najbolje da se na to usredotočimo, a ne na izjave predsjednika države.

Kako se vaši sugrađani i vi osobno nosite s posljedicama pandemije i je li ona usporila razvoj Bjelovara?

Iskreno, teško, ali uspjeli smo proći dosad sve izazove koji su nam bili na putu. Pomogli smo gospodarstvu s osam milijuna kuna odricanja iz gradske blagajne, smanjili smo broj zaposlenih u gradskoj upravi za više od 10%, ukinuli prirez nakon 20 godina, čime je Bjelovar postao najveći hrvatski grad bez prireza, a poduzetnici čak tri mjeseca u Bjelovaru za vrijeme lockdowna nisu morali platiti ni jedan račun Gradu, sve smo im otpisali samo da sačuvamo radna mjesta. Nismo zaustavili većinu projekata, a sve one projekte s EU financiranjem nastavili smo istom tempom. Mislim da smo, s obzirom na sve, uspjeli proći ono najgore i možda čak i godinu završimo financijski pozitivno.

Mislite li da će zbog trenutnih prilika lockdown biti nužan ili se situacija može smiriti blažim metodama?

Drago mi je što će, sudeći po najnovijim izjavama premijera Plenkovića, zadnja opcija biti novi lockdown. Sve treba učiniti da do toga ne dođe jer mi liberali smatramo da, ako gospodarstvo ne održimo, ni mi kao uređeno društvo nećemo moći opstati.

Prije političke karijere radili ste u policiji. Kako komentirate nedavni napad na Markovu trgu?

Hrvatska u međunarodnim okvirima nosi status sigurne zemlje. Kada pogledamo što se sve događa u drugim zemljama EU-a, mi smo i dalje sigurni. Međutim, ovo što se dogodilo treba osuditi, a ne relativizirati, i mislim da nam se upalio alarm da ovaj ekstremizam kojem svjedočimo trenutno u društvu treba zaustaviti. Zato i jesam jasno rekao da mi je drago što se ova Vlada sastoji od naših partnera, manjina i liberala, i kao takvi, mi liberali ćemo sigurno biti brana svakom obliku ekstremizma, nasilja i svega onoga što je prijetnja i ugroza liberalnoj demokraciji i europskim vrijednostima za koje se zalažemo.

Je li taj napad teroristički čin i možete li kao bivši  kriminalist objasniti koji elementi tog nedjela ukazuju da je to terorizam?

Po definiciji, terorizam je smišljeno provođenje nasilja kako bi se usadio strah u državi i društvu, da zadovoljite svoje političke, vjerske ili ideološke ciljeve. Sve ono čemu smo svjedočili u ovom tragičnom događaju imalo je određene elemente terorizma u sebi, ali pričekajmo da vidimo što će pokazati istraga. Međutim, kada netko ciljano dođe na Markov trg iz Kutine dijeliti pravdu kalašnjikovom, nije došao onamo samo upucati mladog policajca već je došao i pucati na državu i usaditi strah u društvu. Nije dobra poruka da se s puškom provodi pravda u društvu.

Treba li se povećati sigurnost na Markovu trgu i koji bi bili vaši prijedlozi?

Naravno da treba, to uopće nije sporno, ali zalažem se za jedan elastični model koji je moguć i koji predlažu i stručnjaci jer treba voditi brigu i o značenju Markova trga za društveni, kulturni te turistički život.

Kako riješiti problem ilegalnog oružja u zemlji?

Taj je problem star 25 godina i možemo ga riješiti samo podizanjem svijesti, edukacijama i prevencijom i sigurno ne preko noći.

Smatrate li da je u Hrvatskoj došlo do radikalizacije društva te da je to okidač ovakvih tragičnih događaja?

Smatram da smo svi mi godinama zatvarali oči nad nasiljem koje se sporadično događalo, a sada je sve evidentnije u teškim vremenima i okolnostima kada je društvo prepuno frustracija izazvanih zdravstvenom i gospodarskom krizom. Tome sigurno ne odmažu ni izjave pojedinih neodgovornih političara koje se prolijevaju javnim i medijskim eterom poput kerozina. Treba isto tako reći da smo mi i relativno mlada zemlja koja tek 30 godina živi u demokratski uređenom društvu s nedovoljno demokratske tradicije. Mi liberali uvijek ćemo se zalagati za slobodnog pojedinca u slobodnom i prosperitetnom društvu. Donosi 7 dnevno