Razvijan je u tajnosti, a sve što takne pretvara u prah: Nazvan je po morskom psu

Razvijan je u tajnosti, a sve što takne pretvara u prah: Nazvan je po morskom psu

Projektil Mako Lockheed Martina Foto: Lockheed Martin

Lockheed Martin predložio je Velikoj Britaniji suradnju na razvijanju moćnog projektila Mako.

Američki proizvođač oružja Lockheed Martin objavio je da je u Ujedinjenom Kraljevstvu spreman razviti hipersonični projektil koji se lansira iz aviona prije nego što ga proizvede u Americi. Riječ je o prototipu Mako, manevrirajućem projektilu nazvanom po najbržem morskom psu.

Mako je sposoban doseći brzine veće od 5 maha i dizajniran je za lansiranje s ratnih aviona poput F-35, koji britanska mornarica koristi u misijama poput zračnih napada na more, napada protiv zračne obrane i drugih napada na ciljeve na zemlji.

Razvoj ove vrste naprednog oružja izvan SAD-a, koji je pomogao financirati početni rad na Maku, bio bi odstupanje od norme za Lockheed.

Tim Cahill, predsjednik Lockheedova Odjela za rakete i redukciju topline koja se ispušta tijekom ispaljivanja raketa, rekao je da AUKUS, trojni vojno-sigurnosni pakt između Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, omogućava dijeljenje tehnologije između Lockheed Martina i Velike Britanije.

Cahill je argumentirao da bi UK trebao pronaći praznine u sposobnostima koje treba popuniti i da je Lockheed spreman u tu svrhu donijeti razvoj hipersoničnog projektila u stilu Maka u UK-u. To bi uključivalo partnerstvo s britanskim tvrtkama na proizvodnji i opskrbnom lancu.

“Resursi su ograničen u svim našim zemljama. Ako UK može donijeti tu investiciju i fokus, to će biti nešto što Australija i Sjedinjene Države neće morati raditi – oni će svoj fokus staviti negdje drugdje, ali svi će biti bolji”, objasnio je za Telegraph.

Projektil koji se razvija već sedam godina

Hipersonični projektili, koji djeluju na znatno većim brzinama od standardnih krstarećih projektila, imaju sposobnost izbjegavanja protivničke zračne obrane putujući brzinom većom od 6400 kilometara na sat i manevriranjem u letu.

SAD je već testirao neke hipersonične projektile, za koje kaže da su ključni za borbu s raketnom tehnologijom u Rusiji i Kini, državama koje su razvile sličnu tehnologiju.

Od kraja prošle godine britansko Ministarstvo obrane također vodi konzorcij od oko 80 tvrtki da bi osmislili moguće dizajne za britanski projektil. Međutim, krajnji rok je 2030. godina, zbog čega se čini vjerojatnijim da će Ministarstvo obrane tražiti partnerstvo s tvrtkom kao što je Lockheed, koja je već provela godine na projektiranju.

Lockheedov projektil Mako u razvoju je već sedam godina i dobio je financiranje Američkog ratnog zrakoplovstva, ali ga Pentagon još nije naručio., prenosi dnevnik.hr