U Splitu uskoro počinje 13. Parada ponosa

U Splitu uskoro počinje 13. Parada ponosa

‘Dokle više moram nosit ovi transparent?’, ‘Split je i naš grad’, Plaćam isti porez, ali nemam ista prava’, ‘Uvik su vam pederi krivi’ – samo su neki od transparenata 13. po redu splitske Povorke ponosa pod sloganom ‘Širimo prostore slobode’., piše dalmatinski portal

Okupljanje sudionika počelo je u 17 sati u Đardinu, a sama povorka kreće u 18 sati. Povorka prolazi uobičajenom rutom kroz centar grada (Ulica kralja Tomislava, Marmontova, Ilićev prolaz, Pjaca, Voćni trg, Riva, Hrvojeva ulica). Povratak u Đardin očekuje se oko 19 sati nakon čega slijedi zabavno glazbeni program do 23 i 30.

U kampanji ovogodišnjeg Pridea organizatori su se bavili bivanjem u javnom prostoru jer za LGBTIQ+ osobe boravak na splitskim ulicama, u školi i u ostalim javnim institucijama nosi poseban set problema.

– Sve dok u Splitu ima ljudi koji se osjećaju nesigurnima i čija su prava ugrožena na nama je da podržavamo ovakve manifestacije kao što je Split Pride, i kroz njih širimo poruku tolerancije, uvažavanja, različitosti te da je Split multikulturan grad za sve – rekao je gradonačelnik Ivica Puljak

Izlazak u javni prostor, kažu, za LGBTIQ+ osobe znači stalno osluškivanje razine do koje mogu biti opušteni ili moraju biti oprezni.

– Postoji nesvjesni dio nas koji uvijek pazi na to jesmo li sigurni ili ne. To sam osvijestila tek kroz istraživanje koje smo proveli. Nisu svi dijelovi grada jednako sigurni. Kad ideš u javni prostor stalno razmišljaš jesmo li tu sigurni, a za LGBTQ+ osobu je to dodatno opterećenje – kazala je Nikolina Banić, koordinatorica Split Pridea. 

– Je li naša pojava u skladu s normama društva? Hoćemo li izgledom i/ili ponašanjem privući neželjenu pozornost nekoga tko će si dati za pravo da nam pametuje ili bude nasilan? Sluša li nas netko? Kada je u redu da se držimo za ruke, a kada nije?

Teško je pretvarati se da si nešto što nisi. A i zašto bismo to radili. Izražavanje identiteta je važno radi osjećaja slobode, ali i povezivanja s drugima i osjećaja pripadanja. Osjećaj sigurnosti i pripadanja su osnovne ljudske potrebe. Zbog toga LGBTIQ+ osobe svjesno ili nesvjesno biraju prostore i putanje svog kretanja ovisno o tome koliko se tamo osjećaju sigurno. Poanta je da bi se trebali osjećati sigurno u svim javnim prostorima – dio je poruke organizatora 13. Parade ponosa u Splitu.

Ovogodišnju Paradu ponosa osiguravaju jake policijske snage.