Policajci uče znakovni jezik

Policajci uče znakovni jezik

Ovakva blagdanska čestitka Policijske uprave dubrovačko-neretvanske nije slučajnost. Učenje hrvatskog znakovnog jezika okupilo je policijske službenike i djelatnike. Program traje 10 sati – uz uvodno upoznavanje sa sustavima komunikacije s gluhim i nagluhim osobama, uče osnovne pojmove.

– Mi ćemo učiti dane u tjednu, brojeve ime i prezime. Ja sam gluha osoba i vidjet ćemo što se pojavljuje u komunikaciji nekoj osnovnoj šalterskoj ili kod pomorske policije ili granične pa ćemo onda proći kroz znakove, govori Tatjana Biškupić Andolšek, glavna tajnica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih.

– Znakovni jezik je samo jedan od alata kojim se služe jer osobe oštećena sluha upotrebljavaju svoju interakciju očima, pokretom ruke. Sve ćemo mi to pokušati naučiti kako bi znali kako pristupiti takvim osobama i primiti poruku od njih, naglasio je Ivan Pavličević, načelnik PU dubrovačko-neretvanske.

Dvoručnu abecedu svladali su bez većih teškoća.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska među prvima je prepoznala važnost edukacije svojih zaposlenika. Na jugu Hrvatske više je od 400 gluhih i nagluhih osoba. Dosad su najčešće komunicirali u pisanom obliku. 

– Znači ljudi se nama na šalteru obraćaju da napišu što im je potrebno, mi njima odgovorimo i komunikacija je bila uredna, ali mislim da je ovo neizmjerno bolje jer će ljudima bit drago da im se netko posvetio malo bolje, potrudio nešto naučiti, da ih uvažava, rekla je Mare Lujić, voditeljica Odjela za upravne poslove. 

– To treba dignuti na jednu veću razinu, staviti u javne ustanove. Krenulo je uz Hrvatski savez gluhih i nagluhih. Gibamo se, ako treba Hrvatsku ćemo dignuti na noge, istaknula je Kristina Samac, prevoditeljica znakovnog jezika.

Pozitivna iskustva iz Dubrovnika mogu biti primjer svima.