Site icon Hrvatska uživo

Je li ovo rješenje za slučaj problematičnog dječaka? “S mamom se ne može dogovoriti”

Foto :Pixabay

Kako se može završiti slučaj zbog kojeg roditelji ne žele pustiti na nastavu svoju djecu dok je u razredu dječak koji je zbog nasilja promijenio već tri škole?

Dosad nezabilježeni kaos u zagrebačkoj osnovnoj školi dosegnuo je svoj vrhunac iznenadnom ostavkom ravnatelja i odlukom učitelja da se danas ne održi nastava. Zasad se ne nazire rješenje za ovu situaciju iako ministar Radovan Fuchs poziva roditelje da vrate svoju djecu na nastavu. 

Umjesto toga, roditelji se spremaju ponovo okupiti pred školom u 18 sati kako bi se još jednom usprotivili povratku problematičnog dječaka u školske klupe. Ministar, pak, tvrdi da za to nema potrebe jer je dječak dobio čak dva asistenta, od kojih je jedan školski socijalni pedagog. 

Među roditeljima se širi teza da dječaka štite političke veze jer je netko iz njegove uže obitelji svojedobno bio na visokoj poziciji u jednoj državnoj agenciji. Iz Ministarstva obrazovanja pak tvrde da su poduzeli sve.

Prema rješenju Gradskog ureda za obrazovanje, dječak koji je bio nasilan u dvije prijašnje škole, nastavu treba pohađati u normalnom razredu, ali uz posebnu prismotru. Iako se njegova majka žalila na to rješenje, Ministarstvo obrazovanja je tu žalbu odbacilo i potvrdilo rješenje Gradskog ureda. 

S obzirom na to da drugo rješenje ne postoji, nastavu mora pohađati po postojećem rješenju. Škola, dakle, ne smije odrediti da nastavu pohađa primjerice u knjižnici, što je činila prošla škola. Ministarstvo je i razriješilo tadašnju ravnateljicu smatrajući da se nije najbolje snašla u toj situaciji. 

Majka dječaka se žalila na sve pa on čak nije imao ni rješenje o pomoćniku u nastavi, kojeg mu je Ministarstvo praktički na silu dodijelilo. 

Naš sugovornik blizak Ministarstvu smatra da se problem može riješiti samo na jedan način. “S mamom se ne može ništa dogovoriti”, rekao je i objasnio da bi rješenje moglo biti dodjeljivanje privremenog skrbnika za obrazovanje od centra za socijalnu skrb kako bi se odradila opservacija. Na osnovu toga izdalo bi se novo rješenje po kojem bi se potom moralo postupati.

Novu opservaciju nasilnog dječaka zahtijevaju i roditelji djece koja s njim idu u razred jer smatraju da je prethodna, koja je provedena po nalogu dječakovih roditelja, pristrana. , prenosi dnevnik.hr

Exit mobile version