Site icon Hrvatska uživo

Rusi nisu uspjeli, Moldavija ipak želi u EU. Bilo je nevjerojatno tijesno

IAKO se činilo da će ruska kampanja utjecaja na referendum o ulasku Moldavije u Europsku uniju uspjeti, u posljednjih nekoliko sati došlo je do zaokreta i Moldavci su ipak odabrali europsku budućnost.

Na referendumu koji nije obvezujući glasalo se o tome treba li promijeniti ustav i posvetiti se pridruživanju EU visi o koncu rezultat je krajnje izjednačen, ali proeuropski tabor ipak vodi sa 744 glasova razlike. Očekuje se da će se razlika povećati u koristi opcije “za” jer je preostalo prebrojavanje tek glasova iz inozemstva, koji su velikim dijelom proeuropski.

Razlika u jednom trenutku bila 79 glasova

Jutros je u jednom trenutku razlika bila nevjerojatnih 79 glasova u korist proeuropske opcije na oko milijun i pol glasova na referendumu.

Ovo je malo tko očekivao

To je rezultat koji je malo tko očekivao jer je nekoliko nedavnih anketa govorilo da će opcija za ulazak u EU sigurno pobijediti. Aktualna proeuropska predsjednica Maia Sandu ranije je osudila tijesan rezultat kao posljedicu stranog uplitanja u moldavsku politiku.

Rekla je da je to “napad bez presedana na demokraciju”, misleći na raširene tvrdnje da je Rusija plaćala ljudima da glasaju na određen način, što Moskva negira.

“Napad bez presedana na demokraciju”

Moldavska predsjednica Maia Sandu osudila je sinoć “napad bez presedana na demokraciju”, i to kad je bilo prebrojeno oko 90 posto glasova te se činilo da je na referendumu vezanom uz ulazak u EU kao strateški cilj zemlje prilično uvjerljivo pobijedio odgovor “ne”.

“Kriminalne skupine, djelujući u dogovoru sa stranim silama, neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima, napale su našu zemlju desecima milijuna eura, lažima i propagandom kako bi zarobile našu zemlju u neizvjesnosti i nestabilnosti”, rekla je europski orijentirana predsjednica novinarima u Kišinjevu, prenosi AFP.

“Kupljeno oko 300.000 glasova”

Nekoliko nedavnih ispitivanja pokazivalo je da je 63 posto građana za europsku orijentaciju zemlje. Kako prenosi BBC, referirajući se na raširene optužbe o kupovini glasova, iza čega navodno stoji Rusija, Sandu je također kazala da njezina vlada ima “jasne dokaze” da je kupljeno 300.000 glasova, što je nazvala prevarom bez presedana.

“Čekamo konačne (izborne) rezultate i odgovorit ćemo snažnim odlukama”, navela je Sandu. Kremlj je odbacio optužbe o kupovini glasova.

Iznenađenje i na predsjedničkim izborima

Sandu je bila prva u prvom izbornom krugu, ali s mnogo manjom razlikom od očekivane – 41% glasova – pa će se sada suočiti s teškim drugim krugom početkom studenog u kojem će se njezini protivnici vjerojatno ujediniti protiv nje.

Drugi je  Aleksandr Stoianoglo, kojega podupiru proruska Stranka socijalista, koji je dobio skoro 30 posto, više nego što se očekivalo. Ako ostali kandidati podrže Stoianogla prije drugog kruga, Sandu bi se mogla izložiti stvarnom riziku da ne bude ponovno izabrana., piše index.hr

Exit mobile version