Site icon Hrvatska uživo

EPPO podigao optužnicu protiv četiri osobe. Ovo su detalji

FOTO: IVAN HRSTIĆ/N1

Ured Europskog javnog tužitelja podigao je optužnicu protiv četiri osobe iz Hrvatske zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

“Ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu podigao je optužnicu protiv četiri osobe, od kojih su dvije službene osobe Grada Rijeke, a jedna direktorica komunalnog poduzeća i jednog trgovačkog društva. Službene osobe se tereti se da su iskoristili svoj položaj kako bi dodijelili posao oko izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi jednom trgovačkom društvu, po uvećanim cijenama”, stoji u priopćenju EPPO-a.

“Dvije službene osobe Grada Rijeke navodno su, zajedno s direktorom komunalnog poduzeća, manipulirale postupcima dvaju pozivnih natječaja kako bi se u privilegirani položaj stavilo prethodno odabrano trgovačko društvo za dobivanje posla izrade projektne dokumentacije za izgradnju sortirnice u Mihačevoj Dragi. Ukupna vrijednost projekta bila je 3,6 milijuna eura, a sufinanciran je sredstvima Kohezijskog fonda EU-a, kojima je pokriveno 85 posto prihvatljivih troškova.

Istraga je pokazala, a kao što je objavljeno prošle godine, da je optuženo društvo imalo povlašten pristup procesu nabave te da je neosnovano uvećalo svoje cijene za najmanje 300.000 eura.

Isto tako, tijekom istrage je utvrđeno da su, unatoč internim upozorenjima o nepravilnostima, službene osobe omogućile odabir toga društva, čime je nanesena značajna šteta proračunu Unije i državnom proračunu”, nastavlja se u priopćenju.

EPPO je neovisni ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije., piše N1

Exit mobile version