Site icon Hrvatska uživo

Tko je Ilija Čvorović, lik s kojim je Milanović usporedio Dragana Primorca?

PHOTO: YouTube/Screenshot

Predsjednik RH Zoran Milanović reagirao je na izjave HDZ-ovog nestranačkog predsjedničkog kandidata Dragana Primorca da Milanovića financiraju Rusi te objavio na Facebooku video u kojem je svog protukandidata usporedio s glavnim junakom filma “Balkanski špijun”. O kome se zapravo radi?

Milanović je uz sarkastični video uradak napisao: HDZ-ov “nadstranački kandidat”, Dragan Primorac – Ilija Čvorović novog doba, komentirajući Primorčeve ranije izjave medijima kako ‘prikuplja dokaze o Milanovićevoj povezanosti s Rusijom’.

Tko je zapravo Ilija Čvorović?

Balkanski špijun je drama/komedija iz 1984. koju je po vlastitom scenariju režirao Dušan Kovačević. Film govori o paranoidnom i zbunjenom Beograđaninu Iliji Čvoroviću (Danilo Stojković) koji je krivo umislio da je njegov običan podstanar zapravo terorist koji želi rušiti državu. Uz pomoć te priče film je obradio temu potrage za “nevidljivim neprijateljima” i krivim iluzijama.

40 godina nakon filmske premijere – kultni Balkanski špijun nedavno je dobio i svoju varaždinsku kazališnu verziju. Na novouređenoj velikoj sceni premijerno je izvedena predstava u režiji Vanje Jovanovića.

Unatoč vremenskoj određenosti, ovaj komad satirička je metafora ljudi koji su žrtve vlastitih strahova prouzročenih dezinformiranošću, riječi su redatelja.

“Radnja prati Kovačevićev tekst, nije bilo nikakvih intervencija, tempo je takav da je prilagođen publici koja je navikla na brži protok informacije, ističe Vanja Jovanović za  HRT, redatelj predstave.

Tekst Balkanski špijun prvi je put postavljen 1983. godine, nakon toga je snimljen i film koji je stekao kultni status, a autor se bavi paranojom društva izgrađenog na temeljima straha.

Likovi su paradigma i simbol različitih društvenih stanja, a raniji odnos vlasti i pojedinca danas se mijenja u odnos pojedinca prema različitim centrima moći koji stvara nove osobne i društvene paranoje uz crnohumorne dijaloge i kritiku sistema., piše N1

Exit mobile version