Site icon Hrvatska uživo

Rusak: Tomaševiću, gdje je 70 milijuna eura od police osiguranja od potresa ?

FOTO: SCREENSHOT/N1

Zastupnica u Skupštini Grada Zagreba Gordana Rusak za portal Hrvatska uživo ukazala je na još jedan propust gradonačelnika Tomaševića i njegove Gradske Uprave Grada Zagreba.

Gordana Rusak za naš portal navodi;

Zagrebački Holding bio je u trenutku potresa 2020. godine pokriven policom osiguranja koja je uključivala i potres u vrijednosti od 70 mil eura. U srpnju 2020., samo 4 mjeseca od potresa, priređena je dokumentacija za nabavu projektno-tehničke dokumentacije koju je nužno dostaviti osiguravatelju za pokretanje procesa naplate štete. Postupak javne nabave je pokrenut, no dolaskom Tomaševića na vlast naprasno je i prekinut, a novi nije pokrenut! Gotovo neprimjetno prošlo je pitanje neovisne zastupnice u Skupštini Gordane Rusak Tomaševiću na aktualnom satu 30.3.2023. koliku su štetu naplatili za groblje Mirogoj po toj polici. Odgovorio je da se na tome radi i da se pregovara s osiguravajućom tvrtkom. Kakvi se pregovori mogu voditi nakon isteka roka od tri godine ostalo je otvoreno pitanje! Godinu i pol nakon tog pitanja zastupnica Rusak došla je u posjed prepiske između direktora tvrtke Guardian, gospodina Ponjevića koja je bila savjetodavna firma Holdingu i direktora groblja Rađenovića iz koje je vidljivo da se samo par mjeseci prije vodila žustra rasprava između njih dvojice gdje ga Ponjević upozorava da će nastati velika šteta jer rok istječe. U srpnju 2022. Ponjević traži hitan sastanak i postupanje jer, kako piše, da bi se projektno – tehnička dokumentacija izradila treba više od godinu dana, njima je ostalo tek 7 mjeseci, a rad na dokumentaciji nije ni započet! Na to mu direktor groblja odgovara da on odlazi na godišnji odmor i da ne preporuča komunikaciju Ponjevića s bilo kim o tom problemu od njegovih podređenih! Dakle, dok je gradonačelnik u Skupštini tvrdio da rade sve da se polica naplati, nije se radilo ništa! Više od godinu dana kasnije izbila je afera sa zatočenim konjima na Hipodromu u kojoj su se na suprotnim stranama našli gospodin Ponjević i gradska vlast! Je li ta afera bila slučajna ili generirana njihovim upravo opisanim sukobom oko naplate ove police osiguranja?

Foto: Gordanas Rusak /privatan profil

Polica je pokrivala ne samo Zagrebačka groblja nego čitav Holding i preko nje se mogla naplatiti sva šteta koja je nastala u svim tvrtkama sastavnicama Holdinga, ne samo na Mirogoju i drugim grobljima. Mogla se čak naplatiti i šteta za privatne grobove koju su prouzročili grobovi u vlasništvu gradskih groblja prilikom potresa! Mogle su se sanirati i vodovodne i plinske cijevi i sva druga šteta u okviru tvrtki Holdinga. Samo šteta na arkadama na Mirogoju i na crkvi Krista Kralja procjenjuje se na 15 mil eura! Jedan sugovornik koji je dobro upućen u problematiku kaže da se sa sredstvima, da se putem projektno-tehničke dokumentacije dokazala i naplatila šteta, moglo raditi što se god htjelo, prema odluci Holdinga. To znači da smo spomenike kulture kakve su arkade i crkva Krista Kralja mogli obnoviti sredstvima iz EU, a sva sredstva dobivena od police osiguranja usmjeriti u sanaciju vodovoda ili bilo koju drugu potrebu Holdinga!

U ovom trenutku 4 godine nakon potresa Mirogoj i dalje stoji devastiran, a rok za naplatu štete po polici osiguranja vrijednoj 70 mil eura je prošao! Ovo je nazapamćena šteta za Grad Zagreb, netko za ovo mora odgovarati, a institucije trebaju utvrditi rad li se ovdje o pogodovanju osiguravajućoj kući!, kazala je Rusak

Exit mobile version