Site icon Hrvatska uživo

U hrvatskim trgovinama trenutačno radi 5000 umirovljenika

foto: screenshot

Nedavno je potpisan novi kolektivni ugovor između Udruga trgovine, Sindikata trgovine Hrvatske i predstavnika poslodavaca i ostalih sindikata. Ugovor jamči temeljni standard za rad i bolje uvjete kako bi se očuvala radna mjesta. Eugen Perić, povjerenik sindikata trgovine, u HRT-ovom Studiju 4 je kazao kako je za zaposlenike u sektoru trgovine važno potpisivanje ovog ugovora.

“U sektoru trgovine imamo 227 tisuća zaposlenih, a od toga je dvije trećine žena. Ugovor je bitan radi socijalnog dijaloga te radi minimalnih prava radnika”, kazao je Perić za HRT.

Naglasio je kako je teško reći koliko će plaće radnik rasti, stoga što to ovisi o puno čimbenika. Kako kaže, jedan od njih je taj što postoji veliki nedostatak radne snage.

“Dovoljan je podatak da u trgovini u ovom trenutku radi 5000 umirovljenika. Trgovina je uvijek bila potplaćena u državi”, naglasio je.

“Što se tiče stranih poslodavaca, oni zagovaraju radnu nedjelju, koja u njihovim matičnim državama je neradna. Oni u jednoj smjeni imaju 4-5 trgovaca na 1500 kvadrata, što je po meni izrabljivanje”, dodaje.

Postavlja se pitanje u čemu je bio problem da ranije nismo imali kolektivni granski ugovor definiran. Perić je kazao kako on ne zna razlog tomu, ali tvrdi kako neki današnji poslodavci puno više daju radnicima danas no što je ovaj novi potpisani ugovor., piše N1

Exit mobile version