Site icon Hrvatska uživo

ODRŽANA 25. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

25. Sjednica županijske skupštine održana je danas u Velikoj vijećnici pod predsjedanjem Pere Ćosića i uz nazočnost župana Danijela Marušića te njegovog zamjenika Marka Šimića. Nakon usvajanja Zapisnika o radu prošle i Dnevnog reda današnje sjednice, prešlo se na prvu točku – Aktualni sat pod kojom su vijećnici postavljali pitanja iz djelokruga rada Županijske uprave u području poljoprivrede, zdravstva, lovstva, prometne infrastrukture i funkcioniranja lokalne samouprave

Na vijećnička pitanja odgovore su davali župan i resorni pročelnici upravnih odjela.

(audio snimku Aktualnog sata, ali i cijele Sjednice donosimo u tekstu na https://www.bpz.hr/…/audio…/25.%20sjednica%20%C5%BDS.wma).

Druga točka današnje Sjednice bilo je Izvješće o radu župana za razdoblje siječanj-lipanj 2024. godine pod kojom je župan Danijel Marušić ukratko predstavio sve učinjeno u ovom razdoblju u području financija i izvršenja Proračuna, postupcima javne nabave, aktivnostima u gospodarstvu, odnosno, obrtništvu te o dodijeljenim potporama poduzetnicima kao i o kreditnim linijama za poduzetnike. U svom izvještaju osvrnuo se i na aktivnosti koje Brodsko-posavska županija provodi s ciljem poticanja poljoprivrede kroz kapitalne projekte kao štosu sustavi navodnjavanja „Orubica“ i „Biđ“, ali i kroz donacije za poticanje rada udruga u poljoprivredi.

Velik dio izvješća o radu odnosio se na projekte i aktivnosti koje provodi Centar za razvoj Brodsko-posavska županije posebice u pripremi projektnih prijedloga i pružanju savjetodavne podrške javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata financiranih iz nacionalnih i europskih izvora.

U izvješću su navedene i aktivnosti provedene ili u tijeku provedbe u području infrastrukture s posebnim osvrtom na razvoj širokopojasne infrastrukture za područje šest općina Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Oriovac, Podcrkavlje i Sibinj čija je provedba nastavljena u okviru Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na područjima na kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.

Župan Marušić dotaknuo se i problematike zaštite okoliša, projekata energetskih obnova, registra onečišćivača, procjena utjecaja na okoliš, kakvoće zraka i gospodarenja otpadom.

U području školstva župan Marušić predstavio je projekte koji su provedeni ili u fazi provedbe, Projektu „pomoćnici u nastavi“, školskoj prehrani, prijevozu učenika srednjih škola, e-upisu učenika s teškoćama u prve razrede srednje škole, stipendiranju redovnih studenata te sufinanciranju i drugim oblicima pomoći Sveučilištu u Slavonskom Brodu.

U području zdravstva župan je iznio podatke o decentraliziranim funkcijama i javnozdravstvenim programima, stipendiranju studenata medicine i financiranju primarne zdravstvene zaštite i specijalizanata.

U opširnom izvješću iznijeti su podaci i o aktivnostima u području socijalne skrbi i hrvatskih branitelja, suradnji s civilnim sektorom, imovinsko-pravnim poslovima te ulaganjima u šport i kulturu.

Treću točku, Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna 2024. obrazložila je resorna pročelnica za proračun i financije Božana Grgić. Sukladno Zakonu o proračunu izrađen je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna koji je usvojen na 12. Sjednici ŽS 2023. Ukupni prihodi i primici bilancirani s proračunom u ukupnom iznosu od 90 milijuna eura, a rashodi u iznosu od 92 milijuna eura. Razlika je pokrivena rezultatom iz prethodne godine. U prvom dijelu godine na 22. Sjednici ŽS usvojen je i Rebalans proračuna kojim je povećan prihod s rashodovne strane u iznosu od 1 336000 eura, a povećanje se odnosilo na otplatu dijela glavnice kredita za zdravstvene ustanove. Što se tiče priljeva prihoda i primitaka možemo biti zadovoljni jer su u prvom dijelu godine realizirani u postotku od 51,81% od planske veličine. Kod priljeva prihoda došlo je do povećanja poreza na dohodak kao najvažnijeg prihoda koji je, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, povećan za 1 857 000 eura. Povećanje je rezultat poreznih promjena i gospodarskog rasta županija prema izvješću HGK.

(svi podaci o izvršenju Proračuna u audio snimci na https://www.bpz.hr/…/audio…/25.%20sjednica%20%C5%BDS.wma)

U nastavku Sjednice usvojene su i slijedeće točke:

4. Prijedlog Odluke o pripajanju Doma zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ Nova Gradiška Domu zdravlja Slavonski Brod, promjeni naziva, te proširenju djelatnosti

5. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija za investicijsko ulaganje, investicijsko i tekuće održavanje zdravstvenih ustanova, te informatizaciju zdravstvene djelatnosti u 2024. godini na području Brodsko-posavske županije

Pod 6. točkom dane su suglasnosti na statute

a) Osnovne škole Ante Starčevića, Rešetari

b) Osnovne škole Ivana Meštrovića, Vrpolje

c) Elektrotehničke i ekonomske škole, Nova Gradiška

d) Industrijsko-obrtničke škole, Nova Gradiška

Exit mobile version