Site icon Hrvatska uživo

Svećenik o načinu na koji Hrvati slave krizme i pričesti: Prevršila se svaka mjera

Image by Pexels from Pixabay

VODITELJ pučke kuhinje na Svetom Duhu, fra Vladimir Vidović za RTL Direkt je prokomentirao u Hrvatskoj sve učestalije raskošne proslave krizmi i pričesti.

“Odavno se prevršila svaka mjera, najiskrenije, baš u tim slavljima, jer toliko je stavljen naglasak na vanjske manifestacije, vanjske proslave, da se to već po godinu i pol dana rezerviraju dvorane, sale, rade se mini svadbe”, rekao je svećenik. “Stavimo to u kontekst da je to slavlje sakramenta, dakle nešto što se događa u Crkvi, nešto što je bitno za duhovni rast, nešto što je bitno za vjernički život, to je dovedeno do potpune suprotnosti, to je totalno promašeno”, dodao je.

200 kn je sad 100 eura

Sličnom temom smo se nedavno pozabavili i mi. Provjerili smo koliko Hrvati u prosjeku troše na krštenja. O tome smo razgovarali s 50 ljudi diljem Hrvatske. Otkrili smo da se, sudeći prema razgovorima s ispitanicima, nekad najčešće poklanjalo 200 kuna, dok je danas sve više onih koji daruju veće iznose.

Tako su nam 22 osobe otkrile da povodom krštenja sada daruju 100 eura, dok je drugi najčešći odgovor, iza kojeg stoji 18 od 50 ljudi, bio 50 eura. Više o toj temi možete pronaći ovdje.

Exit mobile version