Site icon Hrvatska uživo

Zelenski stiže u Dubrovnik na samit, Milanovića nisu ni pozvali…

FOTO: VLADA RH

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu stiže u Dubrovnik, na sammit Ukrajine i zemalja jugoistočne Europe. Predsjednik Zoran Milanović nije dobio pozivnicu, javlja RTL. Iz vlade navode da je riječ o formatu Plenković-Zelenski pa nije ni bilo prilike da ga se pozove.

Podsjetimo, odbijenica je stigla u trenutku kada je pitanje hrvatskih vojnika u vojnoj misiji za Ukrajinu postala prvorazredno političko pitanje. Milanović ne podržava sudjelovanje vojnika u obučnim misijama ukrajinskih vojnika, a tvrdi da se NATO uključuje u rat na ukrajinskom teritoriju. 

Plenković je najavio ranije da je “osnovna namjera pokazati solidarnost i potporu Ukrajini skupine zemalja koje imaju povijesne veze s ukrajinskim narodom”. Usvojit će dubrovačku deklaraciju koja podrazumijeva suverenitet Ukrajine, osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, Krim i Donjeck i daje podršku mirovnom sporazumu i prijedlogu predsjednika Zelenskog. U njoj se spominju i sankcije Rusiji, a kojima se protivi Srbija. Na summit stiže i srbijanski ministar vanjskih poslova Marko Đurić., prenose 24sata

Exit mobile version