Site icon Hrvatska uživo

Tri znaka da ste u iznadprosječno sretnom braku, prema studijama

Foto: Pixabay/Ilustracija

U DUGIM vezama osjećaj sigurnosti i ugodnosti može postati toliko poznat da ponekad počnemo sumnjati ima li problema. No, ta ista opuštenost može biti znak stabilnosti veze. Parovi u zdravim brakovima lakše rješavaju nesuglasice i bolje razumiju jedno drugo. Ne znači da nemaju problema, već da se s njima nose na konstruktivan način. Ovdje su neki ključni znakovi koji pokazuju da je vaš brak zdraviji od prosjeka, prema studijama.

1. Možete riješiti sukob bez prijezira

Znak da je brak zdraviji od većine jest način na koji par rješava sukobe. Dok mnogi parovi preispituju cijelu svoju vezu kad se pojave nesuglasice, zdravi parovi gledaju na sukobe kao na prirodni dio rasta, kako ističe Gottman Institute. Umjesto da viču ili se povlače, oni pristupaju sukobu smirenim, poštovanim razgovorima, koristeći ih kao priliku za bolje razumijevanje i postizanje značajnih kompromisa koji jačaju njihovu vezu.

2. Prepoznajete problem bez okrivljavanja

Terapeuti tvrde da mogu prepoznati je li dinamika zdrava ako oba partnera pristanu na prirodu problema i ne svaljuju krivnju isključivo na drugoga – čak i kada jedan partner ima osobni izazov, kao što pokazuje jedno istraživanje. Kada oba partnera prihvate da trebaju prilagoditi svoje ponašanje kako bi poboljšali stvari, to znači da su funkcionalan par spreman raditi kao tim kako bi napredovali.

3. Osjećate se sigurno jedno s drugim

Kada se osjećamo nesigurno, bilo svjesno ili nesvjesno, naš živčani sustav prelazi u stanje pojačane pripravnosti. Preplavljuje nas osjećaj kao da smo stalno na rubu; nesposobni smo se u potpunosti opustiti. To se može manifestirati kao anksioznost, nesigurnost ili čak obrambenost u odnosima s drugima.

Ako se ne osjećamo sigurno u vezi, nećemo moći dati najbolje od sebe. Umjesto toga, pokazat ćemo verziju sebe koja je anksiozna, preopterećena i nesposobna za potpunu povezanost. Možda ćemo se isključiti, započeti svađu ili se opsesivno baviti nevažnim stvarima.

Journal of Couple & Relationship Therapy ističe da možemo nesvjesno sabotirati vezu s najdivnijom osobom na svijetu ako duboko u sebi ne osjećamo sigurnost., piše Index

Exit mobile version