Site icon Hrvatska uživo

Službenica priznala EPPO-u kako je EU novcem platila rođendansko slavlje Gabrijele Žalac

FOTO: SCREENSHOT/N1

Bivša službenica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije koja je sredila da se europskim novcem plati rođendanska proslava ondašnje ministrice Gabrijele Žalac danas se nagodila s EPPO-om i dobila uvjetnu kaznu.

Žalac je 40. rođendan proslavila u veljači 2019. a ova službenica, kako je danas priznala, organizirala je da se to plati iz sredstava projekta “Tehnička pomoć za MRRFEU” financiranog s 85 posto bespovratnih sredstava EU. Protiv Žalac je u ovom slučaju Europsko tužiteljstvo otvorilo istragu u prosincu prošle godine, no još nije potvrđeno da je protiv nje podignuta optužnica.

Priznanje nekadašnje bliske suradnice neće joj ići na ruku.

Poruke ključan dokaz?

Ova službenica je bila voditeljica Odjela za jačanje kapaciteta u području EU fondova, a sada radi u turističkom sektoru. Prema njezinom priznanju trošak za rođendansko slavlje Gabrijele Žalac bio je uključen u troškove Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova, te prikazan kao trošak službene aktivnosti prihvatljive za financiranje iz sredstava EU.

Inače, ministričina fešta održana je u restoranu Šarm, što je, kao što je poznato od ranije, bilo vidljivo iz poruka u Whatsapp grupi pronađenih u mobitelu bivše ministrice.

Kako je isplaćen novac?

Osuđena službenica dodala je trošak na stavku s koje je plaćena konzumacija tijekom održavanje sastanaka Leadership grupa za 25. veljače 2019. – Sigurnost u 9,00 sati i Turizam u 14,00 sati, te za 27. veljače 2019. – Promet i mobilnost u 9,00 sati. Točnije, rekla je dobavljaču da uveća stavke koje su mu trebale biti plaćene za pripremu hrane i pića za ta događanja, za ukupno 1.900 eura.

Za rođendansku proslavu Gabrijele Žalac potrošena su 1.353 eura, te je za taj iznos oštećen proračun EU. Službenica je, inače, štetu već nadoknadila, jer je krajem svibnja ove godine uplatila novac u Državni proračun. Sada je zlouporabu priznala, te je pravomoćno osuđena.

Gabrijelu Žalac još čeka rasplet ovog slučaja, ali i procesa u kojima ju se povezuje s aferom vjetroelektrane, te sređivanjem državnih stručnih ispita., piše N1

Exit mobile version