Site icon Hrvatska uživo

Povlači se popularno povrće, u njemu otkriven teški metal koji je kancerogen za ljude

Image by Steve Buissinne from Pixabay

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavijestio je potrošače da se povlači proizvod zbog povišene količina kadmija.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EU) 2023/915 оd 25. travnja 2023. o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani i o stavljanju izvan snage Uredbe (EZ) br. 1881/2006.

Detalji o opozivu dostupi su na web stranicama subjekta u poslovanju s hranom. “Mole se kupci koji posjeduju ovaj proizvod da ga ne konzumiraju, već da ga vrate u najbližu Spar ili Interspar trgovinu gdje će im biti vraćen novac”, poručuju iz SPAR-a.

Podaci o proizvodu

S-Budget Špinat 400 g, roka trajanja 19.04.2026.

Proizvođač: ZMH Horvat d.o.o., Bistricka cesta 4a, 49282 Konjscina, Hrvatska

Veleprodaja: SPAR Hrvatska

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

Opasnosti po zdravlje

Kako se navodi na stranicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kadmij spada u teške metale i smatra se kumulativnim toksinom.

Toksičnost kadmija prvenstveno utječe na pluća i bubrege, sa sekundarnim učincima na koštani sustav. Konzumiranje hrane ili pijenje vode s vrlo visokim razinama kadmija ozbiljno iritira želudac, što dovodi do povraćanja i proljeva, a ponekad i smrti, ističe CDC-jeva Agencija za registar otrovnih tvari i bolesti.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IRAC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) klasificira kadmij kao poznatu kancerogenu tvar za ljude. Kancerogeno djelovanje kadmija dokazano je na pokusnim životinjama, a dokazi kod ljudi su nešto manje uvjerljivi, navodi CDC., piše N1.

Exit mobile version