Site icon Hrvatska uživo

Macronovo dramatično upozorenje: EU bi mogla umrijeti…

foto: screenshot

EU bi “mogla umrijeti” ako ne postane konkurentnija SAD-u i Kini, upozorio je Emmanuel Macron.

Francuski predsjednik za vrijeme samita Berlin Global Dialogue rekao je da blok pretjerano regulira i premalo ulaže.

Washington i Peking nadmašili su EU u gospodarskom rezultatu i ulaganjima, rekao je, prije nego što je pozvao EU da dovrši svoj paket financijskih pravila o bankarskoj uniji, piše Telegraph.

Zemlje članice su također trebale vršiti pritisak da globalna trgovinska pravila budu poštena, dodao je, prenosi Bloomberg.

“EU bi mogla umrijeti, na rubu smo vrlo važnog trenutka”, rekao je Macron. “Naš bivši model je gotov – pretjerano reguliramo i premalo ulažemo. U sljedeće dvije do tri godine, ako slijedimo našu klasičnu agendu, nestat ćemo s tržišta.”

Macronove primjedbe odražavaju neke od zaključaka izvješća Maria Draghija, bivšeg talijanskog premijera. Njegovo izvješće zahtijevalo je širu “industrijsku strategiju za Europu”, koja uključuje 800 milijardi eura (673 milijarde funti) godišnjih ulaganja kako bi se spriječilo da EU zaostane za SAD-om i Kinom.

U travnju je Macron pozvao na integriraniju europsku obranu i upozorio da EU ne može postati vazal SAD-a kada su u pitanju sigurnost i vojska.

“Nismo spremni suočiti se s rizicima”, rekao je dok je iznosio svoju viziju za asertivniju EU na globalnoj sceni.

Draghijevo izvješće također je pozvalo vlade EU da potroše velika sredstva na zajedničke obrambene projekte jer se više ne mogu u potpunosti oslanjati na SAD.

Neke vlade zemalja članica EU-a strahuju da će drugi mandat Donalda Trumpa na mjestu predsjednika predstavljati rizik za NATO ako on pobijedi na američkim izborima u studenom.

Republikanski predsjednički kandidat rekao je da će dopustiti Putinu i Rusiji “što god žele” bilo kojoj zemlji članici NATO-a koja ne postigne ciljeve obrambene potrošnje.

Godine 2019. Macron je slavno rekao da je NATO “moždano mrtav”. Rekao je da se Europljani više ne mogu oslanjati na SAD da kontinentu osiguraju sigurnosni kišobran protiv prijetnji kao što je ratoborna Rusija.

Exit mobile version