Site icon Hrvatska uživo

Epidemija dječje pretilosti proširila se na sve kontinente, upozoravaju znanstvenici

Image by Joachim Schnürle from Pixabay

ZNANSTVENICI sa Sveučilišta Florida Atlantic otkrili su da se od 1990. prevalencija prekomjerne tjelesne težine i pretilosti među djecom gotovo udvostručila diljem svijeta, pogađajući sve kontinente. Rezultati studije objavljeni su u The Maternal and Child Health Journal (MCHJ).

Znanstvenici su analizirali medicinske podatke o učestalosti pretilosti diljem svijeta. Rezultati su pokazali da u južnoj Europi, uključujući zemlje poput Grčke, Italije i Španjolske, 10 do 15% djece boluje od ove bolesti. U istočnoj Europi stopa rasta je nešto sporija, ali prevalencija pretilosti uskoro bi se mogla izjednačiti s onom u južnom dijelu kontinenta.

Globalno, gotovo 50% djece s prekomjernom težinom mlađe od pet godina živi u Aziji, a oko 25% živi u Africi. U Latinskoj Americi oko 20% djece mlađe od 20 godina ima prekomjernu težinu. Mnoge zemlje u razvoju suočavaju se s dvostrukim teretom istovremene prekomjerne tjelesne težine i pothranjenosti djece.

Znanstvenici su također otkrili da prekomjerna tjelesna težina i pretilost u djece u Sjedinjenim Američkim Državama dosežu razinu epidemije te počinju poprimati razmjere pandemije na globalnoj razini. Ta stanja dovode do hipertenzije, povećanog rizika od dijabetesa tipa 2 i poremećaja metabolizma lipida, što pak doprinosi razvoju metaboličkog sindroma.

Kod odraslih, prekomjerna tjelesna težina povećava rizik od bolesti srca, moždanog udara, bolesti jetre, opstruktivne apneje u snu, artritisa i nekih oblika raka koji se danas sve češće dijagnosticiraju kod mlađih osoba., piše Index

Exit mobile version