Site icon Hrvatska uživo

Istraživačica dijeli tri ključna znaka narcizma u vezi koja ne smijete ignorirati

PHOTO: Vera Arsic on Pexels

NARCISTIČKI poremećaj ličnosti (NPD) predstavlja javnozdravstveni problem zbog štete koju uzrokuje drugima, tvrdi psihologinja i istraživačica, Patricia Hawley.

“Ovaj poremećaj nije rijedak – prisutan je kod 7.7 posto muškaraca i 4.8 posto žena, a posebno je opasan za one koji su u potrazi za partnerstvom jer često može doći do romantičnih interakcija s narcistima”, istaknula je za Psychology Today.

Dakle, kako bi nas upozorila na narcise, izdvojila je tri rana pokazatelja koja otkrivaju narcisoidne partnere.

1. Nezdrava potreba za ljubavlju i pažnjom

Narcisi često stvaraju lažnu sliku sebe, koja izgleda privlačno kako bi osvojili druge, ističe Hawley. “Njihov šarm može izgledati kao prodajni trik, no istinski ne mogu voljeti nekoga jer nemaju empatiju. Umjesto toga, gledaju na druge kao na objekte koje mogu iskoristiti za vlastito zadovoljstvo”, napominje istraživačica.

2. Osjetljivost na kritike

Kako bi zaštitili svoj krhki unutarnji svijet, narcisi često iskrivljuju stvarnost. Na prvom spoju mogu pokazivati znakove da ne žele primati kritiku i tvrde kako su “dobri ljudi”. “U kasnijim fazama mogu postati ljuti ili manipulirati vašim osjećajem sigurnosti, stvarajući atmosferu straha ili krivnje”, objašnjava Hawley. Ova metoda narcisima omogućuje lako manipuliranje drugim osobama.

3. Težnja za moći i kontrolom u odnosu

Hawley ističe: “Narcisi žele imati potpunu kontrolu u vezama, što može rezultirati jednostranim odnosima.” Mogu pokazivati znakove vlasničkog ponašanja i manipulirati vama koristeći intimne odnose ili ljubav kao sredstvo pritiska.

“Ta potreba za moći često je povezana s nedostatkom empatije, što može voditi do toksičnih dinamika u vezama. Lako je zaljubiti se u narcisa, no bol i zbunjenost možete spriječiti ako znate na što treba obratiti pažnju”, zaključila je istraživačica., piše Index.hr

Exit mobile version