Site icon Hrvatska uživo

Varaždin dobiva novi zatvor: ‘Imat će mjesta za 150 zatvorenika, evo kada bi se trebao otvoriti’

pexels-photo-606489

Kako je bilo istaknuto, hrvatski zatvorski sustav je prekapacitiran te je upravo zbog toga u planu izgradnja pet novih zatvora, od kojih će se prva dva standardizirana modularna graditi u Varaždinu i Lipovici, a od kojih će svaki imati kapacitete za po 150 zatvorenika…

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan danas je sudjelovao na kolegiju s upraviteljima kaznionica, zatvora, odgojnih zavoda i centara te je pritom najavio kako će se, uz još četiri diljem Hrvatske, graditi novi zatvor u Varaždinu.

Naime, kako prenosi Index, Habijan je na sastanku istaknuo kako je hrvatski zatvorski sustav prekapacitiran te kako je upravo zbog toga u planu izgradnja pet novih zatvora, od kojih će se prva dva standardizirana modularna graditi u Varaždinu i Lipovici, a od kojih će svaki imati kapacitete za po 150 zatvorenika.

– U ovom trenutku imamo gotovo 1.000 osoba lišenih slobode više nego što je kapacitet našeg zatvorskog sustava. Kratkoročno, plan su dva standardizirana modularna zatvora. 24. rujna smo završili s javnom nabavom, otvorili smo ponude. Pristiglo je osam ponuda za dva modularna zatvora na lokacijama Varaždin i Lipovica, odnosno Popovača. Slijedi evaluacija tih ponuda, a nakon toga slijedi potpisivanje ugovora s onim tko će biti izabran, pa izrada projektne dokumentacije, gradnja, utvrđivanje ispunjavanja uvjeta i naravno, stavljanje u funkciju. Ono što je predviđeno, da bi cijeli ovaj postupak bio završen za 18 do 20 mjeseci – rekao je Habijan.

Exit mobile version