Site icon Hrvatska uživo

Podignuta optužnica protiv obducenta bolnice Sv. Duh, terete ga da je bespravno uzeo stan umrle žene

Ilustracija izvor: KBC Sveti Duh


Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu izvijestilo je kako je podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika i predložena privremena mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi.

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu je 26. rujna 2024., podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana (1966. i 1981.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv pravosuđa i kazneno djelo protiv imovine, odnosno da je okrivljeni 58-godišnjak počinio kazneno djelo poticanja na davanje lažnog iskaza iz članka 305. stavka 2. u svezi stavka 1. i u svezi članka 37. Kaznenog zakona, a da je okrivljena 43-godišnjakinja počinila kazneno djelo davanja lažnog iskaza iz članka 305. stavka 2. u svezi stavka 1. KZ-a te da su oboje okrivljenika zajedno počinili kazneno djelo prijevare iz članka 236. stavka 2. u svezi stavka 1. KZ-a.

Okrivljenike se tereti da su od neutvrđenog dana u listopadu 2021. do 21. srpnja 2023., u Zagrebu, postupili zajedno i po prethodnom dogovoru u nakani stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi.

Okrivljenog 58-godišnjeg zaposlenika jedne bolnice tereti se da je prenio 43-godišnjakinji (izvanbračna partnerica) saznanje o smrti 59-godišnje pacijentice (nema nasljednike) i od nje zatražio da neistinito u ostavinskom postupku navede sudjelovanje, u svojstvu svjedoka, u usmenoj oporuci kojom je pokojnica svoju imovinu (nekretnina u Zagrebu) ostavila okrivljeniku kao nasljedniku.

Tereti ih se da su, iako oboje svjesni kako ništa od navedenog ne odgovara istini, okrivljeni 58-godišnjak u ostavinskom postupku u jednom javnobilježničkom uredu iskazao da će dostaviti podatke o svjedocima usmene oporuke, nakon čega je okrivljena 43-godišnjakinja, upozorena na posljedice davanja lažnog iskaza, navela u javnobilježničkom uredu na zapisnik kako je nesrodna s nasljednikom i neistinito iskazala poznavanje i prijateljstvo s pokojnicom te podatak o usmenoj oporuci.

Javnobilježnička prisjednica je, nemajući razloga sumnjati, proglasila takvu usmenu oporuku valjanom te potom u lipnju 2023. godine donijela rješenje o nasljeđivanju za koje je okrivljenik; svjestan da je ono ishođeno prijevarno i na temelju neistinitih navoda njega i 43-godišnjakinje; ishodio pravomoćnost i sredinom srpnja 2023. godine zemljišnoknjižnom odjelu nadležnog suda predao prijedlog za uknjižbu prava vlasništva nekretnine. Okrivljenog 58-godišnjaka tereti se da je provedbom tog prijedloga za uknjižbu stekao pravo vlasništva nekretnine (vrijednost od 26.926,56 eura), odnosno okrivljenog 58-godišnjaka i okrivljenu 43-godišnjakinju se tereti da su oštetili nasljednika pokojnice za navedeni novčani iznos.

U optužnici je predloženo da nadležni sud produlji trajanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi (čl. 557.a stavak 1. točka a) u svezi članka 557.e stavka 2. i 7. Zakona o kaznenom postupku) zabranom 58-godišnjaku da otuđi ili optereti gore opisanu nekretninu, a tu je privremenu mjeru Županijski sud u Zagrebu već bio odredio u prethodnom postupku na prijedlog ovog državnog odvjetništva.

Jutarnji list piše kako je riječ o obducentu koji se prema nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu mora vratiti na posao u bolnicu na Sveti Duh gdje je dobio izvanredni otkaz. Po optužnici upisao se na stan žene koja je 75 dana ležala mrtva na bolničkom odjelu, a osim njega u nekretninu pokojne žene uselila se i njegova izvanbračna partnerica (43).

Exit mobile version