Site icon Hrvatska uživo

Na današnji dan major JNA umalo razorio Bjelovar. Srbi ga slave kao junaka….

foto: screenshot

NA DANAŠNJI dan 1991. godine umalo je uništen Bjelovar. A umalo ga je uništio Milan Tepić, major JNA koji je bio stacioniran u tamošnjoj vojarni.

U jesen 1991. godine rat je već bio počeo. Vukovar je već tjednima bio granatiran, a žestoke borbe vodile su se diljem zemlje – od Vukovara do Dubrovnika. Paralelno je trajalo oslobađanje vojarni u velikim gradovima. Tepić je bio zapovjednik skladišta borbenih sredstava “Barutana” u Bedeniku u blizini Bjelovara. Dragovoljno je ušao u Hrvatsku kako bi pokušao spriječiti prodor hrvatskih postrojbi u vojarnu.

29. rujna 1991. hrvatske snage oslobodile su vojarnu “Božidar Adžija” na Vojnoviću, gotovo u samome centru tog grada, što je bio jedan od najvažnijih vojnih objekata koji su osvojeni u Domovinskom ratu s obzirom na to da je u oslobađanju bjelovarske vojarne od JNA zaplijenjena značajna vojna tehnika.

Većina tamošnjih vojnika se predala, međutim Tepić, koji je u tom trenutku bio stacioniran u toj vojarni, i još jedan regrut odbili su se predati. Umjesto toga, u samoubilačkoj akciji, raznio je skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. Prema dostupnim informacijama, pritom je ubijeno 11 hrvatskih gardista. 

Uspio uništiti samo jedno skladište

Sreća u nesreći je bila u tome što je Tepić uspio uništiti samo jedno skladište. Spriječen je u aktiviranju eksploziva u susjednim skladištima koja bi uništila veći dio grada. Zaustavila su ga četiri branitelja koja su tako spasila Bjelovar i okolicu.

Predsjedništvo SFRJ-a je 19. studenog 1991. godine majora Milana Tepića za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru” posthumno odlikovalo Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglasilo narodnim herojem Jugoslavije.

Inače, njegovo ime nose ulice u gradovima diljem Srbije i Republike Srpske; primjerice, na Dedinju, nedaleko od Kliničkog centra “Dr. Dragiša Mišović”, kao i u Banjoj Luci, Novom Sadu i Kozarskoj Dubici. Prije nekoliko godina izbio je međunarodni skandal kad je srpska vlada odlučila podići spomenik Milanu Tepiću na području gradske općine Savski Venac., prenosi index.hr

Exit mobile version