Site icon Hrvatska uživo

HSU-ov Lukenda iz vojne mirovine otišao na posao iz snova, savjetuje Piletića za 4.133 eura…

FOTO: SCREENSHOT/N1

Kako piše mirovina.hr Novi državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u novom mandatu Vlade od srpnja je i HSU-ov Marinko Lukenda. Ovaj gradski i županijski vijećnik, koji u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji drži vlast HDZ-u, završio je srednju školu, a u mirovinu je otišao kada mu je bilo 40 godina, o čemu je mirovina.hr pisala  ovdje. Podsjetimo, po završetku srednje škole zaposlio se u vinkovačkim Dalekovodima. Tamo nije dugo radio, jer je 1991. godine postao dragovoljac. Lukenda je ostao u Hrvatskoj vojsci i nakon rata sve do 2007. godine, kada je otišao u mirovinu kao hrvatski ratni vojni invalid.

Sa srednjom spremom prima plaću od 4.133 eura

Kako je bez visoke stručne spreme i radnog iskustva došao na tako visoku i odgovornu funkciju, doznaje mirovina.hr u resornom ministarstvu. Otkrili su da Lukenda, inače glavni tajnik Hrvatske stranke umirovljenika čiji je Veselko Gabričević ušao u Sabor preko liste HDZ-a, radi za mjesečnu plaću od 4.133 eura neto. Lukendu je tako, čim je sjeo u fotelju, dočekala i srpanjska ‘povišica’ za državne dužnosnike.

– Vlada je na sjednici u srpnju 2024. godine za državnog tajnika imenovala Marinka Lukendu, ekonomista srednje stručne spreme, dugogodišnjeg člana i glavnog tajnika Hrvatske stranke umirovljenika s kojom je više od petnaest godina radio na unapređenju položaja umirovljenika. Isto nastavlja činiti i kao državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u kojem je zadužen za poslove iz upravnog područja mirovinskoga sustava, a za koje je do sada, uz poslove vezane za rad i tržište rada, bio zadužen državni tajnik Ivan Vidiš, odgovorili su nam iz Ministarstva.

Uz Marinka Lukendu, savjetnik ministra Marina Piletića ostaje i diplomirani politolog Ivan Vidiš (HDZ), ali on se više neće baviti pitanjima iz mirovinskog sustava. Osim njih dvojice, ovo ministarstvo ima i dvije državne tajnice, menadžericu marketinga i komunikacija Margaretu Mađerić (HDZ) i diplomiranu socijalnu radnicu Mariju Pletikosu. Spomenimo i da je Marin Piletić profesor hrvatskog jezika, književnosti i povijesti.

Hoće li biti i na čelu Vijeća: ‘To je puko nagađanje’

– Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe osniva se sporazumom kojeg potpisuju predsjednik i predstavnici umirovljeničkih udruga. S obzirom na to da spomenuti sporazum još uvijek nije potpisan, niti je Vijeće osnovano, svaka informacija o budućem predsjedniku Vijeća predstavlja puko nagađanje, stoga nije točna informacija da će državni tajnik Marinko Lukenda biti predsjednik Vijeća. Naime, sporazumom je uređen i način izbora predsjednika Vijeća, kojeg biraju svi predstavnici Vijeća na konstituirajućoj sjednici na godinu dana, a koji može biti izabran iz redova predstavnika Vlade i umirovljenika. Zaključno mirovina.hr napominje kako je dosadašnja praksa bila da je predsjednik Vijeća bio iz redova predstavnika umirovljenika, kazali su za kraj na njihov upit upit iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Exit mobile version