Site icon Hrvatska uživo

Hasanbegović poslao zahtjev za povratak u Sabor ! Ustavnopravna stručnjakinja: Logično je da se Hasanbegović vrati u Sabor…

Foto:Screenshot/N1

Predsjednik stranke Blok za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović rekao je da je zainteresiran za saborski mandat Dražena Dizdara iz stranke Pravo i pravda nakon što je on prošli tjedan svoj mandat zamrznuo. 

Kako Novi list piše, nakon što je Sabor prošlog tjedna odbio zahtjev za povratak Mislavu Kolakušiću, na njegovo mjesto sada bi htio Hasanbegović. 

Stranka Blok za Hrvatsku Saboru je uputila zahtjev da njihov predsjednik preuzme mjesto Dizdara koji najmanje idućih šest mjeseci ne može aktivirati mandat nakon što ga je stavio u mirovanje.

Iz stranke su argumentirali zašto smatraju da bi upravo Hasanbegović trebao doći na Dizdarovo mjesto.

Na koalicijskoj listi u Prvoj izbornoj jedinici Hasanbegović je bio drugi, odmah iza Kolakušića. Uz to, dobio je 28,74 posto preferencijskih glasova, najviše od kandidata koji nisu ušli u Sabor.

“Istina je da postoji pravna praznina, ali birači ne smiju izgubiti zastupnika. Nema razloga da Sabor nastavi raditi sa 150 zastupnika, ovo nije situacija kao kada SDP nije želio odrediti zamjenika pokojnom Ivici Račanu, a smatram da bih, dok Dizdar nije u parlamentu, ja trebao obnašati ovaj mandat”, rekao je Hasanbegović.

O njegovom saborskom mandatu odlučivat će Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje se nikad do sada nije susrelo s ovakvim slučajem. 

Hasanbegoviću u prilog ne ide članak 42. Zakona o izborima zastupnika koji definira da zastupnika izabranog na koalicijskoj izbornoj listi mijenja kandidat “iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje”.

U ovom slučaju to nije moguće zato što Kolakušiću nije dopušten povratak u Sabor nakon što je u svibnju podnio ostavku, a stranka iz koje dolazi, Pravo i pravda, nema više kandidata na listi.

Situaciju je komentirao i predsjednik Sabora Goran Jandroković.

“Ovakva se situacija nije dogodila u modernoj povijesti. Treba to vidjeti s pravnim stručnjacima, a i Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dat će svoj stav”, rekao je Jandroković., piše dnevnik.hr

Ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić za Večernji list je rekla da bi logično bilo da Sabor ima 151 zastupnika kako je i propisano i da je logično da taj mandat konzumira Zlatko Hasanbegović….

Exit mobile version