Site icon Hrvatska uživo

Blok umirovljenici zajedno oštro protiv poreza na nekretnine, ukazuju i na jednu nelogičnost

FOTO: SCREENSHOT/HR

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) oglasio se nakon najave uvođenja poreza na nekretnine. Naglasili su kako smatraju da se Vlada na taj potez odlučila pod pritiskom Europske unije.

Iz BUZ-a tvrde kako “nema nikakve dvojbe da je Vlada pod pritiskom Europske komisije (EK) odlučila uvesti porez na nekretnine, iako svjesna kako je u Hrvatskoj postotak kuća i stanova u privatnom vlasništvu daleko veći nego u drugim članicama EU-a”.

“Naši su ljudi, što tradicionalno što zbog čuvanja vrijednosti svoje imovine, desetljećima “štedjeli“ u nekretninama pa će sada mnogima taj teret teško pasti na ionako mala primanja. Koliko je nelogičnosti u “stambenoj“ poreznoj politici vidi se iz jednostavnog primjera u kojem dvije osobe imaju vrijednost od npr. 100.000 €, jedan u novcu a drugi u “višku“ 100 m2 stambenih kvadrata odnosno stanu. Ovaj sa 100.000 € na računu će uložiti u državne obveznice i zaraditi par tisuća eura na što nikome neće platiti nikakav porez, a onaj koji je “štedio“ u kvadratima stana će morati platiti porez i do 1000 €”, priopćili su i zapitali se – gdje je tu logika.

Problem i cenzusa

Smatraju da će novi porez prisiliti mnoge da “višak“ kvadrata prodaju, a da bi kupci uglavnom mogli biti stranci koji zatim stanove i vikendice po Jadranskoj obali komercijalno iskoriste bez da plate i jedan jedini cent.

“To Vlada naravno ne vidi mada se radi o više od 200 tisuća objekata. Iz usta ministra financija lijepo zvuči i namjera Vlade da smanji porez na dohodak, no propustio je kazati da će to za radnike značiti nekoliko eura veću plaću, ali za odabrane i nekoliko desetaka puta više”, dodaju iz BUZ-a.

Napominju da je Vlada novom poreznom reformom povećala cenzus za oporezivanje mirovina sa 560 € na “enormnih“ 600 € te dodaju da nelogično davati pomoć umirovljenicima s mirovinama do 840 €, a u isto vrijeme oporezivati sve mirovine iznad 600 €.

“Kakva je to pomoć kada se nekome sa mirovinom od 840 € u listopada isplati jednokratna “pomoć“ u visini 60 € da bi mu se na ime poreza kroz naredna tri mjeseca uzelo 80 €”, pitaju se.

Smatraju da je trebalo podići cenzus za neoporezivi dio do iznosa sa kojima se ostvaruje pravo na pomoć, odnosno 840 €. “Vlada ni kroz prethodna dva mandata nije pokazivala empatiju ili razumijevanje prema potrebitima, da bi već na početku trećeg mandata pokazala nevjerojatnu bahatost i bešćutnost”, navode iz BUZ-a dodajući da je imenovan državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava i socijalne politike iz redova HSU-a, kao osoba bez “znanja i obrazovanja uz neto plaću veću od 4000 €”., prenosi N1

Exit mobile version