Site icon Hrvatska uživo

Sabor prvi put glasao o priznanju Palestine. Nije prošlo, pogledajte rezultat

FOTO: SCREENSHOT

NA INICIJATIVU Kluba zastupnika Možemo, danas je Hrvatski sabor prvi put glasao o pitanju hrvatskog priznanja Palestine te o provedbi odluke Međunarodnog suda pravde o nezakonitom naseljavanju i okupaciji palestinskih područja.

“Činjenica da je u Gazi do sada ubijeno preko 40 tisuća ljudi, od čega su većina žene i djeca, stavlja nas pred moralni i politički zahtjev da se založimo za očuvanje međunarodnog pravnog poretka, mira i prava na život svakog čovjeka, bez obzira gdje je rođen i gdje se nalazi. Smatram da je riječ o simboličkom činu koji je korak prema međunarodnom priznavanju Palestine, ali i sprječavanju daljnje eskalacije sukoba u cijeloj regiji. Pozivam da se pridružimo zemljama poput Slovenije, Španjolske, Irske, Norveške, koje su taj korak već napravile”, istaknula je prije glasanja predsjednica kluba Možemo! Sandra Benčić.

Kolegice i kolege zastupnike tražila je da se sjete koliko su nama značila prva priznanja u trenutku kad je Hrvatska bila napadnuta, okupirana i osuđivana od dijela međunarodne zajednice te podsjetila da je Hrvatsku prvo priznao Island, a ne neka od velikih sila.

HDZ-ova većina zastupnika u Hrvatskom saboru glasala je protiv prijedloga kluba zastupnika stranke Možemo! o priznanju Palestine i pružanju bilateralne humanitarne pomoći, a glasali su i protiv prijedloga zaključka kojim bi se provela odluka Međunarodnog suda pravde o nezakonitom naseljavanju i okupaciji palestinskih područja.

Benčić: HDZ je još jednom pokazao nespremnost da Hrvatsku prestane doživljavati kao malu i beznačajnu zemlju

Nakon što je HDZ-ova većina odbila podržati priznanje Palestine i odluku Međunarodnog suda pravde, Benčić je izjavila: “Još jednom, HDZ-ova je većina pokazala nespremnost da Hrvatsku prestane doživljavati kao malu i beznačajnu zemlju i da napravi iskorak koji će pokazati da imamo vlastitu, suverenu vanjsku politiku, čiji je osnovni cilj jačati međunarodne institucije poput Međunarodnog suda pravde, obnoviti međunarodni pravni poredak i čvrsto stajati u obrani civila i civilnih žrtava sukoba svugdje u svijetu.Jednog dana, naša djeca ili unuci možda će učiti da smo živjeli u vremenu kad su se događali masovni ratni zločini i rizik od genocida nad jednim narodom i pitat će nas što smo o tome rekli i što smo napravili”.

U prijedlogu Zaključka o priznanju, Vladu RH su pozvali da se založi za momentalni prekid vatre i kopnene ofenzive, puštanje taoca, prekid ubijanja civila među kojima je strahovito velik broj djece, prestanak uništavanja civilne infrastrukture, ograničavanja opskrbe vodom, električnom energijom i hranom te provođenje istrage ratnih zločina počinjenih nad civilima i olakšavanje ulaska humanitarne pomoći.

Također, u Zaključku provedbi odluke Međunarodnog suda pravde o nezakonitom naseljavanju i okupaciji palestinskih područja tražili su da se nedavna odluka Međunarodnog suda pravde uzme kao polazna točka za redefiniranje politike EU prema Izraelu, da se okonča nezakonita okupacija i omogući rješenje s dvije države koje bi osiguralo mir, slobodu i sigurnost za oba naroda., javlja index

Exit mobile version