Site icon Hrvatska uživo

Sedam razloga zašto se penis smanjuje i kako to zaustaviti prije nego što postane prekasno

Photo by charlesdeluvio on Unsplash

Izgled se penisa vjerojatno neće mnogo promijeniti tijekom vašeg života – iako bi se mogao privremeno činiti manjim kada vam je hladno.

Ponekad se penis smanji iz razloga koji nemaju nikakve veze s hladnoćom, što može biti i trajno.

Prema farmaceutu Abbasu Kananiju, smanjenje i smanjenje veličine vašeg penisa poznato je kao atrofija penisa. “Ako ste ikada primijetili da vam se muškost čini manjom nego inače, to može biti teško prihvatiti”, kaže on.

Atrofija penisa može se dogoditi iz više razloga, uključujući medicinska stanja, hormonsku neravnotežu, koliko vježbate i neizbježan proces starenja.

Sedam je ključnih razloga zašto vaš penis može izgledati manji.

1. Starenje

Vaše tijelo prolazi kroz mnoge promjene kako prirodno starite, od kojih neke utječu na seksualnu funkciju.

“Kako muškarci stare, protok krvi se smanjuje, a tkivo penisa dobiva manje kisika i esencijalnih hranjivih tvari”, objašnjava Abbas.

“Druga nuspojava smanjenog protoka krvi mogla bi biti “povećanje kolagena, što može dovesti do fibroze, zadebljanja i stvaranja ožiljaka na tkivu”, dodaje ljekarnik.

“Ovo može smanjiti ukupnu veličinu i elastičnost vašeg penisa.”

2. Hormoni

Testosteron je ključni hormon za muško seksualno zdravlje, koji ima tendenciju opadanja kako starite, piše The Sun.

“Testosteron čuva strukturu vašeg penisa, funkciju glatkih mišića i vezivnog tkiva. Kada se oni više ne održavaju zbog pada hormona, s vremenom se može dogoditi smanjenje.”

Osim razlike u veličini, erekcije također postaju rjeđe ili slabije kako razina testosterona opada.

“To znači da vaš penis više nema koristi od učinka rastezanja koje pomaže u održavanju njegove veličine i elastičnosti, što može dovesti do postupnog smanjenja veličine penisa”, kaže Abbas.

3. Pušenje

“Postoje kemikalije koje se nalaze u cigaretama, poput nikotina i ugljičnog monoksida, koje uzrokuju sužavanje krvnih žila i smanjuju protok krvi. Oni također smanjuju proizvodnju i dostupnost dušikovog oksida, koji je vitalan za širenje krvnih žila i početak erekcije”, napominje Abbas.

Tako je, pušenje također može utjecati na sposobnost imanja i održavanja erekcije, jer povećava rizik od erektilne disfunkcije.

4. Peyroniejeva bolest

Peyronijeva bolest je stanje koje uzrokuje zakrivljenje penisa kada je u erekciji. Obično pogađa muškarce starije od 40 godina, no mogu je dobiti i mlađi muškarci.

“Vlaknasti plakovi se stvaraju unutar penisa i to može spriječiti penis da se ravnomjerno širi, uzrokujući njegovo bolno savijanje tijekom erekcije. Ako se to dogodi tijekom vremena, penis se obično može skratiti na mjestu gdje se nalazi plak na penisu”, objašnjava Abbas.

Stanje može dovesti do gubitka elastičnosti penisa kada je penis u erekciji i mlitav, što može pogoršati smanjenje.

Prema NHS-u, simptomi Peyronijeve bolesti uključuju:

– Oteklina koja kasnije uzrokuje stvaranje tvrde kvržice na tijelu penisa i sprječava njegovo istezanje tijekom erekcije

– Zakrivljenost vašeg penisa kada je u erekciji (ako je tvrdo područje na vrhu penisa, zakrivit će se prema gore, ako je na dnu, zakrivit će se prema dolje)

– Bolne erekcije koje mogu otežati seks

– Problemi s postizanjem ili održavanjem erekcije (erektilna disfunkcija)

– Druge promjene na penisu

Ako imate Peyronijevu bolest, vaša koža također može biti deblja i manje fleksibilna na drugim dijelovima tijela, kao što su ruke i stopala.

5. Uzimanje određenih lijekova

Ako su vam propisani lijekovi, važno je da ih nastavite uzimati, ali neki mogu s vremenom utjecati na veličinu vašeg penisa, kaže Abbas.

“Redovite erekcije važne su za zdravlje vašeg penisa jer povećavaju protok krvi i oksigenaciju tkiva. Neki lijekovi, poput hormonalnih lijekova i lijekova protiv gubitka kose, antidepresiva i tableta za visoki krvni tlak mogu poremetiti hormonsku ravnotežu, protok krvi i funkciju živaca, pridonoseći atrofiji penisa. Neki lijekovi također suzbijaju proizvodnju ili smanjuju pretvorbu testosterona i utječu na protok krvi u tkivu penisa.”

6. Kronične bolesti

Bez obzira imate li dijabetes, kardiovaskularnu bolest ili rak, ova kronična stanja mogu ostaviti trag na vašem penisu.

Za osobe koje pate od dijabetesa protok krvi može biti problem.

“Oštećenje krvnih žila uzrokovano visokim razinama šećera u krvi kod osoba s dijabetesom smanjuje dotok krvi u penis. Kao rezultat toga, tkiva mogu ostati bez kisika i hranjivih tvari što uzrokuje skupljanje. Kardiovaskularne bolesti uzrokuju nakupljanje plaka u arterijama i ograničavaju protok krvi oko tijela, uključujući penis, zbog čega izgleda kraće. U kroničnim slučajevima atrofija može postati trajna”, objašnjava Abbas.

I dijabetes i kardiovaskularne bolesti mogu povećati rizik od problema s erekcijom.

Muškarci s rakom prostate također mogu primijetiti promjenu veličine penisa, budući da je terapija zračenjem povezana sa smanjenjem.

7. Višak kilograma ili nedovoljno aktivnosti

“Loša cirkulacija i hormonska neravnoteža mogu se pojaviti ako ne vježbate dovoljno ili imate prekomjernu težinu”, kaže Abbas.

“Ne samo da je to loše za vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit, već također može izravno utjecati na vašu sposobnost postizanja ili održavanja erekcije i sposobnost vašeg tijela da proizvodi dovoljno spolnih hormona. Tjelesna aktivnost pomaže potaknuti cirkulaciju i održati zdravu razinu testosterona.”, prenosi N1

Exit mobile version