Site icon Hrvatska uživo

Pilsel o Međugorju: Nema više razloga za tajnovitost, pokažite račune

FOTO: DNEVNIK.HR

Novinar, publicist i aktivist Drago Pilsel komentirao je u Novom danu kod Mašenke Vukadinović jučerašnju odluku Vatikana da svetištu u Međugorju da status “nihil obstat”.

U prijevodu, Crkva ne priječi vjernicima da dolaze u Međugorje i mole se Kraljici mira, kao što dolaze već desetljećima. O nadnaravnim pojavama, ukazanjima Gospe, Crkva ovaj put nije dala sud.

Pilsel kaže kako je trebalo napraviti ono što je napravio sadašnji zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, koji je napisao knjigu Ogledalo pravde u kojoj je, prema Pilselovim riječima, zaključio da se radi o mistifikacijama manipulacije, da se Gospa prikazuje na neozbiljan način, da su poruke banalnosti, trivijalnosti i besmislice i da vrijeđaju katoličku vjeru. “Ako su toliko stručni, trebali su napraviti vlastito čitanje poruka, a ne koristiti propagandni materijal”, kaže Pilsel.

Dodaje i kako se fenomeni ukazanja pojavljuje od Indije do Latinske Amerike. “Kongregacija je od 80-ih do danas tri ili četiri puta rekla da je nešto nadnaravno. Koliko je Crkva oprezna kad se mora odrediti glede ukazanja… Jako sam razočaran jer nisu koristili vlastite snage, a ne koristiti međugorsku propagandu”, kaže.

Spomenuo je i Vladetu Jerotića, poznatog srpskog psihijatra koji je ispitivao zdravlje vidjelaca prvih godina. Pilsel navodi kako je Jerotić svjedočio da su djeca bila zdrava. “Kad sam iz Argentine došao, još sam nosio franjevački habit, prvo sam otišao u Međugorje da to osjetim. Neki su vjerovali, neki smo sumnjali. Odmah sam se zakačio za jednu rečenicu Mije Gabrića. Snimali su zjenice očiju tih prvih vidjelaca. Nemoguće je da se zjenice u transu isto miču, očito je tu bilo nešto vrlo jako parapsihološki zbog čega su ljudi vjerovali da djeca govore istinu. Međutim, vrlo brzo se pojavio fra Tomislav Vlašić koji se nametnuo kao duhovni vođa te djece koji je oblikovao te poruke. Zato su te poruke vrlo sumnjive i zato Kutleša kaže da se u njih ne može vjerovati”, govori.

Photo: N1

Pilsel kaže i kako mu je teško vjerovati da se Gospa nekim ljudima ukazala već pedeset tisuća puta. “Ako je papa Franjo odlučio dati zeleno svjetlo toj pobožnosti, ajde molim vas, pokažite račune, pokažite te poruke za koje vjerujete da su Bogom nadahnute poruke, pokažite dnevnike… Nema više razloga za tajnovitost. Napravili su reset, ajmo sada transparentno vidjeti što to Međugorje znači”, kaže. Dodaje da ovo sada treba staviti u neku zonu.

Na kraju kaže kako ima veliko poštovanje prema svećenicima koji ispovijedaju u Međugorju, govorio je i o spašenim brakovima, ljudima koji su se u Međugorju obratili. “Prema tim plodovima imam veliko poštovanje”, zaključio je., piše N1.

Exit mobile version