Site icon Hrvatska uživo

Kako spriječiti pojavu plijesni tijekom hladnog vremena? Stručnjaci otkrivaju kada otvoriti prozore

FOTO: PEXELS

S dolaskom zime i zatvaranjem domova kako bi se zadržala toplina, lako je zaboraviti na važnost ventilacije u sprječavanju plijesni. No, nekoliko jednostavnih koraka može pomoći da plijesan ne zavlada vašim domom tijekom hladnijih mjeseci.

Prošlo je toplo vrijeme, a s dolaskom hladnog zimskog vremena ljudi su nerijetko u iskušenju da zapečate svaki izvor propuha.

Međutim, izbjegavanje svježeg zraka moglo bi kasnije dovesti do problema s vlagom i plijesni.

Kako bi se to spriječilo, Peter Foldbjerg, direktor za dnevno svjetlo, energiju i unutarnju klimu u VELUX-u, otkriva za Express praktične savjete koji vas neće dodatno financijski opteretiti.

Odmah na početku, Foldbjerg je otkrio najbolja vremena za otvaranje prozora koja mogu smanjiti razinu vlage u vašem domu, čime ćete spriječiti nastanak plijesni bez pretvaranja svog životnog prostora u ledenicu.

Puštanje strujanja zraka u vaš dom igra ključnu ulogu u uklanjanju ustajalog zraka punog vlage, koji je idealno tlo za razvoj plijesni.

Foldbjerg je savjetovao vlasnicima kuća: “Otvaranje prozora odmah nakon buđenja i prije odlaska na spavanje može značajno poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu.”

Takva ventilacija ne samo da sprječava razvoj plijesni, već i izjednačava temperature u spavaćoj sobi, stvarajući bolje uvjete za miran san. Stručnjak preporučuje kratko prozračivanje od 10 do 15 minuta tri do pet puta dnevno.

Također je nadodao: “Razumijevanje svakodnevnih aktivnosti u domu koje uzrokuju unutarnje onečišćenje, poput kuhanja, čišćenja, tuširanja, paljenja svijeća, sušenja rublja u zatvorenom, pa čak i spavanja i disanja, ključno je za rješavanje problema. Te aktivnosti mogu s vremenom dovesti do plijesni i vlage u domovima, što utječe na naše opće blagostanje.”

Nadalje, vlasnici kuća trebali bi težiti energetskoj učinkovitosti, uz mjere poput dvostrukog ostakljenja i izolacije šupljih zidova, objasnio je Peter. Takvi koraci ne samo da smanjuju troškove energije, već i štite od hladnog vremena i posljedično sprječavaju nastanak plijesni., piše N1.

Exit mobile version