Site icon Hrvatska uživo

85% srednjoškolaca pati od kratkovidnosti. Liječnica: Krivi su ekrani

RODNAE Productions/Pexels/Ilustracija

RODITELJI moraju obratiti pozornost na to koliko vremena njihova djeca provode pred ekranima. Prema nekim statistikama, 85 posto školaraca je kratkovidno. Voditeljica grupe InfoWatch, dr. Natalija Kasperskaja, kaže da su gadgeti dizajnirani kako bi privukli pozornost korisnika.

“Videoigre su ciljano dizajnirane tako da stvaraju ovisnost. Teško je ostaviti uređaje i odmaknuti se od telefona. Isti princip vrijedi i za vijesti, društvene mreže i tako dalje”, rekla je.

Dodala je da to nije jedina štetna posljedica ekrana.

“Sjedilački način života dovodi do skolioze i tjelesne neaktivnosti. Stalna komunikacija putem gadgeta povećava broj slučajeva asocijalnog ponašanja”, napominje.

Prema stručnjacima, roditelji bi s djecom trebali dogovoriti vremenska ograničenja korištenja pametnog telefona. Nikako se ne savjetuje da ih potpuno zabrane, već da objasne zašto su gadgeti štetni i kakve rizike nosi njihovo prekomjerno korištenje.

Podsjetimo, švedska državna agencija za javno zdravstvo nedavno je izdala preporuku da djeca mlađa od dvije godine uopće ne bi smjela koristiti mobitele i druge digitalne uređaje. Ova stroga mjera proizašla je iz sve veće zabrinutosti zbog dugoročnih učinaka koje tehnologija može imati na malu djecu., prenosi Index.hr

Exit mobile version