Site icon Hrvatska uživo

Plenković: Znao sam da će DP podržati Dragana Primorca, odluka je logična

FOTO: SCREENSHOT

Nakon redovne sjednice predsjedništva HDZ-a predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije. Za odluku Domovinskog pokreta da podrži kandidaturu Dragana Primorca, a kojeg kao nadstranačkog kandidata podržava i HDZ, rekao je da je očekivana i logična odluka koalicijskih partnera. U HDZ-u očekuju da će ovo dati dodatan vjetar u leđa Draganu Primorcu kao kandidatu na predsjedničkim izborima i najvećem protukandidatu, aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Teme sjednice

Premijer Andrej Plenković rekao je kako su održali redovitu sjednicu.

– U predsjedništvu kluba održana je sjednica svih naših dužnosnika diljem Hrvatske, europskih zastupnika. Izvijestili smo o najvažnijim aktivnostima proteklih dana i najavili aktivnosti u danima koji su pred nama, najprije o vrlo uspješnom posjetu Kijevu, trećem posjetu otkako je krenula ova nova faza ruske agresije na Ukrajinu u veljači, potom o otvaranju druge cijevi tunela Učka, velikom strateškom projektu za Hrvatsku, za Istarsku županiju, Primorsko-goransku županiju, investiciji vrijednoj 200 milijuna eura, javno-privatnom partnerstvu između Hrvatske i Bouyguesa, najveće građevinske kompanije u Francuskoj, rekao je Plenković.

– Zaista sjajan projekt uz dosadašnju transformaciju 60 kilometara poluautoceste u puni profil autoceste, zahvaljujući odlukama naše Vlade, sjednice Vlade u Puli od 13. rujna 2018. I naravno, najava obnove stare cijevi tunela Učka do iduće turističke sezone te dovršetak dionice Učka-Matulji do listopada 2026. i dovršetak dva vijadukta na Limskoj Dragi i Mirni, čime je cijeli istarski ipsilon u potpunosti integriran u mrežu hrvatskih autocesta, dodao je.

Najviši investicijski kreditni rating i porezna reforma

Plenković je rekao kako je druga najvažnija vijest odluka Standard & Poor’s-a da Hrvatskoj digne investicijski kreditni rejting na do sada povijesti najvišu razinu, A- s pozitivnim izgledima.

– To je potvrda i naših reformi, političke stabilnosti, kontinuiteta vlade, stabilnosti parlamentarne većine, apsorpcija europskih sredstava, investicija, velike zaposlenosti na tržištu rada, najveće u povijesti, 1.747.800 ljudi radi, 83.000 nezaposlenih. Gospodarski rast oko 3,5% se očekuje ove godine, inflacija malo više, vjerojatno oko 3%, ali s trendovima smanjenja. Također očekujemo da se udio javnog duga u BDP-u spusti na ispod 60% na kraju ove godine, što uz niski deficit, uravnoteženu proračunsku politiku, predstavlja okosnicu odgovornog ekonomskog upravljanja i poticaje za daljnji nastavak. Ovakva razina kreditnog rejtinga, dosegnuta u samo pet i pol godina, najbrža je od svih zemalja uopće koje ove agencije, sve tri, ne samo S&P, nego i Fitch i Moody’s prate i to je ta ogromna kvalitativna razlika na upravljanje prije naše vlade, naše treće vlade i ovoga što smo radili do sada. Mislim da to sve skupa treba itekako adekvatno valorizirati i dobar je uvod u ovu političku jesen. Ta dva događaja su bez ikakve dileme najbitnija, rekao je Plenković.

Naveo je i da su razgovarali i o pripremama za aktualno prijepodne, koje počinje u srijedu novom sjednicom Hrvatskog sabora u novim prostorima, u Vojnom sveučilištu na Črnomercu te popodnevnoj raspravi o Europskom vijeću. 

– Također, imat ćemo ovaj tjedan dvije sjednice Vlade, razlog tome je što mene idućeg tjedna nema u Hrvatskoj, bit ću u New Yorku, Los Angelesu i u Chicagu, zbog Opće skupštine UN-a te posjeta Zapadnoj obali i Hrvatima u Chicagu. Sve to skupa nas dovodi do situacije da održimo sjednicu Vlade sutra u 14 sati i u petak u 12, tako smo otprilike planirali, rekao je Plenković.

Dodao je kako su obavili i završene konzultacije na stranačkoj razini oko porezne reforme.

– Sutra ćemo još jedanput to proći na koaliciji, predstaviti na GSV-u u ponedjeljak u 10 sati i nakon toga slijedi javna prezentacija. Cijeli proces je itekako dobro i pažljivo zaokružen. Podsjetit ću još jednom, reforma je  rasterećujuća, a akcent je s oporezivanja rada, tj. plaća i dohotka na oporezivanje imovine, transformacija postojećeg lokalnog poreza na kuće za odmor, balansirano s ciljem omogućavanja priuštivog stanovanja našim mladima, našim obiteljima i u pogledu kupoprodaje i u pogledu cijena najma. Sve je to zaokruženo jer je to jedan od segmenata koji je vezan i za demografsku politiku i promjene ovih negativnih trendova koje imamo, prije svega uzrokovane starenjem stanovništva, pojasnio je Plenković.

O presudi Bekavcu

Premijer je rekao kako je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na sjednici predsjedništva HDZ-a izvijestio o nepravomoćnoj presudi kapetanu Bekavcu danas u Turskoj.

– Mi smo u cijelom ovom procesu intenzivnu pomoć i pravnu i diplomatsku pružali gospodinu Bekavcu i u kontaktu smo s njegovom obitelji i s njegovim odvjetnicima. To ćemo nastaviti i dalje. Naravno da će sada uslijediti žalbeni postupak i očekujemo da ta presuda u žalbenom postupku sigurno ne bude ovako kakva je bila danas. U svakom slučaju, nastavit ćemo pružati maksimalnu podršku, rekao je Plenković.

Iako je cijela služba veleposlanstva, i na političkoj i konzularnoj razini, bila intenzivno angažirana u slučaj kapetana Bekavca, bilo je razgovora i na političkoj razini. Ipak se radi o pravosuđu i o odluci suda, naglasio je premijer.

– Mi teško možemo imati upliva na odluke suda, rekao je Plenković.

Dodao je i da su danas posjetili središnjicu stranke da vide kako teče proces obnove.

– Bit će to jako dobro. Stara je zgrada pa onda ova investicija nakon velikog potresa i oštećenja zahtijeva svoje vrijeme, ali bit ćemo strpljivi još neko vrijeme u Gundulićevoj i nakon toga na staroj adresi, rekao je.

O podršci DP-a kandidaturi Dragana Primorca


– Znao sam za to jer smo razgovarali prošlog tjedna. Za mene je ta vijest bila samo potvrda onoga što će se dogoditi na klauzuri DP-a u Šibeniku. Mislim da je to logično i normalno jer su oni ovo ljeto kada je HDZ podržao Dragana Primorca kao nadstranačkog kandidata, na upite koji su išli prema njima kao jednom od naših koalicijskih partnera, rekli su da će nakon završetka svog unutarstranačkog procesa, koji je bio gotovo prije točno dva tjedna, donijeti odluku u vezi potpore kandidatu za predsjedničke izbore. Ta odluka je po mom dubokom uvjerenju logična, pojasnio je Plenković.

Što se tiče gospodina Radića i još nekoliko drugih zastupnika, koji su bili ranije u Domovinskom pokretu, a sad nisu, koliko sam shvatio njih, oni su, barem prije izbora, bili poprilično jasni da će podržati gospodina Primorca.

Dodao je hoće li će oni učiniti nešto drugo ili ne nije mu poznato u ovom trenutku.

– Siguran sam da će ga oni, barem u drugom krugu, podržati. Hoće li imati kandidata ili ne, ja to ne znam. Nije realno da ostvare bilo kakav rezultat. Ako hoće imati svojeg kandidata malo radi vidljivosti, to mogu razumjeti, ali to je nepotrebno trošenje novaca i da će to možda učiniti da budu vidljivi, smatra Plenković.

Dodao je i kako se nije ni čuo ni vidio s Radićem i bivšim članovima DP-a nakon DP-ovih unutarstranačkih izbora.

Plenković smatra da će u drugom krugu predsjedničkih izbora biti bitka između aktualnog predsjednika Republike Zorana Milanovića i Dragana Primorca.

– To je svakome jasno. U takvim okolnostima treba biti racionalan, kazao je.

Također je rekao da smanjenje broja zastupnika DP-a neće utjecati na smanjenje broja državnih tajnika i ministara iz kvote te stranke.

Komentirao je najavu ocjenjivanja državnih službenika i kritike sindikata na to rekavši da sustav ocjenjivanja postoji i inače te to nije sada prvi put. 

O ministru Butkoviću koji je rekao da razmišlja o ostavci

Govoreći o ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, koji je rekao da je razmišljao o ostavci zbog smrti tri pomorca Jadrolinije, ali je odustao jer želi istinu, Plenković je kazao da je Butković teško doživio takvu tragediju kakva se dogodila prvi put u 77 godina.

Upitan je li i njemu žao što nije odmah otišao na mjesto nesreće, premijer je ponovio da “oporba cijelu tu temu koristi iz politikantskih razloga”.

– Umjesto da izraze žaljenje i sućut, oni tu sad napadaju Vladu kao da je Vlada odgovorna za to što se dogodilo. Vlada sigurno nije odgovorna, ne vidim kako je odgovorna Uprava (Jadrolinije), pa onda ni ministar, ni predsjednik Uprave, rekao je.

Poručio je da je njegova pozicija identična kakva je bila i prvi dan.

– To je teška nesreća koja se, nažalost, dogodila, nije se dogodila u sudaru dva plovila, nije trajekt potonuo, bio je prazan u tom trenutku, spremao se nakon iskrcaja za ukrcaje novih auta. To što se dogodilo je vrlo ružno, tragično, loše, svima nama je žao, rekao je Plenković te dodao da su sve aktivnosti koje su uslijedile, a koje se tiču kompanije i nadležnih tijela, bile kakve su trebale biti – zakonite i cjelovite te su pružile potporu obiteljima.

– Radimo granicu između bavljenja tragedijom, istraživanjem zašto se ona dogodila, i onoga što se zove politikantski napad. Ta cijela rasprava na Odboru za pomorstvo je potvrdila moju ocjenu, istaknuo je.

Upitan je li nesmotrena izjava predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Sopte da mu je “malo žao zbog tragedije koja je zasjenila uspješne rezultate Jadrolinije i kupnju katamarana”, Plenković je odgovorio da je Sopta rekao da mu je žao zbog tragedije.

Plenković je ocijenio i da se pristupom “gdje se svakoga lovi za jednu riječ, polurečenicu” miče od biti – da se tragedija dogodila i da će se utvrditi zašto, kako i tko je odgovoran.

“Draghijevo izvješće logično i dobro sagledava globalnu situaciju”


Novo izvješće Marija Draghija o europskoj konkurentnosti logično je i dobro sagledava globalnu situaciju, rekao je Plenković, dodajući da će rasprave na temelju tog dokumenta početi u listopadu.

Mario Draghi, bivši predsjednik Europske središnje banke i bivši talijanski premijer, u nedavno predstavljenom izvješću kazao je da će Europska unija trebati masovno investirati kako bi zaustavila sve veće zaostajanje za SAD-om i Kinom.

Investicije bi Unija trebala financirati zajedničkim zaduživanjem po uzoru na instrument EU sljedeće generacije koji je osmišljen za oporavak od pandemije, dodao je Draghi kojeg je Komisija prije godinu dana angažirala da pripremi izvješće o konkurentnosti.

– On se postavlja logično … dobro gleda globalnu situaciju, SAD, Kinu, druge rastuće ekonomije i nastoji potaknuti europsko gospodarstvo, europske čelnike, u investiranje u jačanje konkurentnosti europskog gospodarstava, komentirao je Plenković to izvješće.

– Izvješće je ogromno, ima 350 stranica, i mislim da ga trenutno sve administracije proučavaju a prve rasprave o tome će uslijediti u listopadu, rekao je premijer novinarima.

Draghi je u izvješću istaknuo da Europa već dulje zaostaje za svojim konkurentima i ako se nešto brzo ne poduzme EU će izgubiti razlog svog postojanja. Naglasio je da Stari kontinent već dugo ignorira usporavanje svoga gospodarskog rasta.

Plenković je kazao i kako očekuje da će se nova Komisija Ursule von der Leyen oslanjati na preporuke iz ovoga izvješća.

– Draghi je dobio zadatak da napravi izvješće koje će biti podloga za političke rasprave u prvoj fazi institucionalnog ciklusa. Siguran sam da će ono biti dio novog radnog programa Europske komisije, rekao je Plenković., piše HRT

Exit mobile version