Site icon Hrvatska uživo

Đuroković: U idućih 7 do 10 dana imat ćemo izuzetno visoke vodostaje. Zaštitite svoju imovinu…

FOTO: HRT

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković gostovao je u Dnevniku HTV-a. Govorio je o situaciji u Europi s poplavama i mogućim posljedicama za našu zemlju.

Ciklona Boris našoj zemlji, na sreću, nije donijela toliko oborina, a više i nismo na njezinoj izravnoj ruti. No tiha prijetnja su nam nabujale rijeke okolnih zemalja. Za službe na terenu – nema predaha.

Đuroković je naglasio kako je stanje na rijekama u Hrvatskoj posve normalno. One su uglavnom unutar svojih korita i ne prijete nasipima.

– Čak su negdje duplo manji protoci, primjerice Mure i Drave, u odnosu na situacije iz kolovoza prošle godine. Treba obratiti pozornost na uzvodni sliv dunavskog dijela. To su Austrija, Slovačka, dio Češke i Mađarska gdje još u ovom trenutku padaju određene količine kiše. Još uvijek dotoci idu prema svojim slivovima i Dunavu te još uvijek prognoze nisu u potpunosti vjerodostojne. Od mađarskih kolega čujem da idu prema drugom najvećem u povijesti vodnom valu rijeke Dunav. To bi mogao biti scenarij iz 2013. godine kad je u Budimpešti došlo do novog rekorda po pitanju vodostaja. I mi smo bili blizu rekorda, rekao je.

“Nasipi su u vrlo urednom stanju”

Od tog trenutka, kaže Đuroković, nasipi su u vrlo urednom stanju.

– Sad je oko +140 centimetara vodostaj na ulaznom profilu u Batini. U idućim danima doći će do porasta Dunava od 6 metara. To je vrlo ozbiljan vodostaj. To je na razini višoj od 7 tisuća kubika i to su ogromni protoci. Ništa se ne smije prepustiti slučaju. Imamo 7 do 10 dana za pripremiti se, to već i činimo. Zasada je najvažnije razmjenjivati informacije s kolegama i pratiti prognoze. Spremni smo po pitanju materijala i zaliha kao i uvijek. Hrvatska će se organizirati svim svojim snagama da se odupre takvim vodnim valovima, istaknuo je.  

“Hrvatska može privremeno pohraniti 2 milijarde kubika metara vode”

Dotaknuo se i obnove nasipa.

– Prošle godine obnovili smo sve nasipe koji su bili oštećeni na Banovini. Ove godine dovršili smo obnovu 172 kilometra dugačke dionice lijeve obale rijeke Save, vezano uz ogromne poplave iz 2014. godine. Trenutno radimo pet novih retencija akumulacija koji isto tako pomažu boljoj obrani od poplava. Radimo na velikogoričkom području na rekonstrukciji nasipa, a uskoro ćemo na području Rugvice, rekao je.

Vlada RH dodatno je pomogla sa 215 milijuna eura sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

– To je usmjereno za sprječavanje katastrofe i restauraciju vodotoka. Hrvatska može privremeno pohraniti 2 milijarde kubika metara vode zahvaljujući svojim retencijama – Odranskom polju, Lonjskom polju i Kopačkom ritu.

Pozvao je sve na oprez.

– Imamo područje Zelenog otoka u Batini gdje imamo brojne vikendaše koji su navikli na neki način živjeti s Dunavom, ali ovo će premašiti onaj vodostaj iz lipnja ove godine kad je bilo +642 centimetra, ovo vjerojatno ide preko +700 centimetara i ide prema izvanrednim mjerama obrane od poplava. U tim uvjetima treba na vrijeme svoju imovinu podići na više dijelove kuća te izaći iz tih prostora, ako tamo nekoga ima. Isto je i na rijeci Vučici. U idućih 7 do 10 dana imat ćemo izuzetno visoke vodostaje, zaključio je.

Exit mobile version