Site icon Hrvatska uživo

Borčić: SDP-u treba osoba koja može kontrolirati narativ i nametati teme

FOTO: SCREENSHOT/HRT

Nitko od petero kandidata za predsjednika SDP-a nije osvojio natpolovičnu većinu pa će se iduće subote u drugom krugu za tu dužnost boriti Siniša Hajdaš Dončić i Zoran Paunović. Hajdaš Dončić osvojio je 48,78 posto glasova, a Zoran Paunović 20,65 posto.

Za nasljednika Peđe Grbina natjecali su se još Sanja MajorMladen Kešer i Mirando Mrsić. 

U Predsjedništvo SDP-a izabrani Borzan, Ahmetović, Jakšić i Ostojić

Na izborima za Predsjedništvo SDP-a najviše glasova dobile su europarlamentarka Biljana Borzan i saborska zastupnica Mirela Ahmetović te su automatski postale potpredsjednice iz ženske kvote, dok su iz muške kvote za potpredsjednike izabrani Mišel Jakšić i Ranko Ostojić., piše HRT

Članovi SDP-a osim novog predsjednika birali su i 17 članova Predsjedništva stranke u šest izbornih jedinica. Najviše glasova dobili su Biljana Borzan, Mirela Ahmetović, Mišel Jakšić i Ranko Ostojić, koji automatski postaju potpredsjednici stranke.

Više glasova od Jakšića i Ostojića dobila je Sabina Glasovac, ali zbog takozvanog zip-modela, odnosno jednake zastupljenosti žena i muškaraca na listama, nije mogla biti uvrštena među potpredsjednike, nego je ostala samo članica Predsjedništva.

Ove izbore obilježila je mala izlaznost – na 267 biračkih mjesta na izbore za predsjednika stranke izašlo je oko 8 i pol tisuća članova SDP-a od njih malo manje od 22 tisuće, što znači da ih je glasalo oko 40 posto. 

Borčić: Mala izlaznost znak da je stranka izgubila povjerenje

Postala je već tradicija da SDP bira svog predsjednika u drugom krugu, istaknula je Nikolina Borčić,stručnjakinja za političku komunikacija Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

– Iako je Hajdaš-Dončić glasio kao favorit, mislim da je dobro da je i gospodin Paunović dobio priliku pokazati svoju viziju. Iako je SDP najveća oporbena stranka u Saboru, oni već dugo gube povjerenje  društva zbog nejasne vizije i prilično čestih unutarnjih sukoba. Svi kandidati za novog predsjednika su najavljivali zaokret i promjenu u SDP-u. Dobro je za samu stranku da i gospodin Paunović i gospodin Hajdaš-Dončić još u ovih par dana pokušaju pokazati svoje smjerove, strategije. Iako svi kažu da je jako teško sustići tu razliku, nikad se ne zna, rekla je Borčić u emisiji “Studio 4”.

Izbore je obilježila mala izlaznost. Borčić je naglasila kako je upravo izlaznost veliki znak povjerenja ili nepovjerenja, odnosno motivacije ili nemotivacije glasača.

– Osam tisuća je jako malo što znači da je stranka izgubila povjerenje, da je moguć neki zaokret ili nova stranica, ta pobjednička snaga. Na neki način kao da su ljudi izgubili motivaciju što je uistinu veliki, veliki izazov i velika šteta jer je određeni dio građana tradicionalno glasač SDP-a i ima vrijednosti koje SDP ima ili bi trebao imati, rekla je Borčić.

Borčić: SDP se više bavi sobom, nego društvenim pitanjima

– Čini mi se da su se svi već naviknuli, kako vrijeme ide, da se SDP više bavi sobom nego društvenim pitanjima i ne uspijevaju već relativno dugo vremena nametnuti teme, biti proaktivni, pokazati da imaju jedinstvenu viziju. Pobjednik će ili nastaviti niz negativnih spirala ili će pokazati uistinu korake, makar male. Mislim da se ne mogu velike promjene dogoditi odmah. Prvo se treba ući u sukob s dosadašnjim izazovima, ali kako vrijeme ide, dobit će priliku, dodala je stručnjakinja za političku komunikaciju.

S kakvim imidžom kandidati ulaze u drugi krug?

Jedna od kandidatkinja za novog čelnika ili čelnicu bila je Sanja Major. Ona je među ostalim izjavila “Bez jake političke figure, ne možete ništa postići u ovoj stranci”.

– Prije kandidature bila je potpuno nevidljiva široj javnosti. Tijekom kampanje bila je vrlo jasna, otvarala je teme, odnosno slabe točke koje SDP vuče dugo vremena, ali nije napadala, već je nudila rješenja ili barem usmjeravala prema temama koje bi SDP-u trebale biti važne, odnosno stavovima i perspektivama. Iz te njezine izjave možemo iščitati da ako niste dio elite, zapravo jako teško možete postići neki ogroman uspjeh, rekla je Borčić.

Osvrnula se i na imidž dvojice kandidata koji ulaze u drugi krug. Borčić je za Paunovića rekla da se pokazao kako smiren, pragmatičan i prizeman govornik.

– Zoran Paunović je širokoj javnosti bio prilično nepoznat do ulaska u drugi krug. Što se tiče komunikacije i sadržajne usmjerenosti u njegovim izjavama možemo reći da je on vrlo pragmatičan, miran, ne napada, ali ima stavove i da je lokalno usmjeren u smislu da je konkretan, da je u onome što je radio pokazao rezultate i kroz to komunicira svoje vizije i svoje stavove. To je njegova snaga.

Istaknula je kako ne znamo kako bi se snašao kada bi to bilo na toj široj platformi jer jedno je upravljati gradom, a drugo je cijelom strankom. Ali svakako se pokazao kao smiren, pragmatičan, prizeman govornik.

Siniša Hajdaš-Dončić se prezentira kao osoba koja poznaje i strukture, koja ima dugogodišnji staž u SDP-u te kao osoba koja poznaje protivnike SDP-a, te kao osoba koja zna u intervjuima dobro poentirati neku temu.

– Ono što je meni uvijek od njega kao govornika manje simpatično, ali imam ponekad osjećaj da kopira ili da želi kopirati stil Zorana Milanovića kroz uporabu ironije ili sarkazma koji mi ne djeluje prirodno kada on to govori ili barem ja ne razumijem taj njegov trenutak šaljenja, rekla je Borčić.

Iako Hajdaš-Dončić poznaje teme, Borčić naglašava kako ne zna što može novo donijeti u odnosu na ono prije.

– Vidjet ćemo koliko on ima snagu ujediniti frakcije unutar SDP-a. Oni imaju kontinuirano problem s unutarnjim sukobima. SDP-u nužno nedostaje osoba koja može kontrolirati narativ, ne mislim ukinuti slobodu govora, nego da se zna koje su vrijednosti, stavovi i nametati teme, rekla je Borčić.

Exit mobile version