Site icon Hrvatska uživo

MINISTAR ŠIME ERLIĆ OBIŠAO PROJEKTE U OPĆINAMA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u pratnji ravnateljice Uprave za potpomognuta područja Katice Mišković posjetio je danas Brodsko-posavsku županiju, odnosno, neke od općina u kojima su putem europskih sredstava realizirani značajni projekti. Obilazak je započeo u Općini Brodski Stupnik gdje su ministra dočekali župan Danijel Marušić, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, načelnik općine Goran Jelinić te ravnatelj Centra za razvoj Brodsko-posavske županije Damir Mirković. Ministar je obišao i svečano otvorio Poljoprivredno-poduzetnički inkubator opremljen najmodernijom opremom, i svrhom stvaranja prostora s okruženjem i infrastrukturom potrebnom za inkubaciju novoosnovanih poduzeća i njihov rast i razvoj kroz olakšani pristup korištenju tehnološke opreme i uredskih kapaciteta. Inkubator će pridonijeti ubrzanom razvoju MSP-a u ruralnim sredinama, jačanju suradnje znanstvenog i istraživačkog sektora sa poduzetnicima u fazi rasta i razvoja i ono što je najvažnije-otvaranju novih radnih mjesta. Ministar Erlić u ovoj prigodi naglasio je kako je to do sada najveće ulaganje u općinu Brodski Stupnik, a projekt je vrijedan 6.204.071 eura, od čega 4.534.548 bespovratnih EU sredstava.

Župan Marušić dodao je kako su svi projekti koje danas obilazimo hvale vrijedni i izrazio zadovoljstvo kako su radovi na Poljoprivredno-poduzetničkom inkubatoru privedeni kraju unatoč svim izazovima te naglasio kako je ovaj projekt od velikog je značaja kako za ovu općinu tako i za cijelu županiju i šire. Zahvalio je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na kontinuiranom prepoznavanju potreba, partnerskom odnosu i pomoći u brojnim projektima koji se provode na području županije.

Nakon Brodskog Stupnika ministar Šime Erlić i domaćini zaputili su se u Općinu Sibinj gdje je s načelnikom općine Josipom Pavićem potpisan Ugovor o izgradnji novog dijela Vukovarske ulice u naselju Slobodnica.

Ministar je posjetio i Etno kuću u Sikirevcima gdje ga je dočekao općinski načelnik Josip Nikolić. Ovaj značajan projekt još je u fazi izgradnje i također se gradi europskim sredstvima, a u konačnici će imati kušaonicu domaćih proizvoda te lokalni Turističko-informativni centar.


Obilazak je nastavljen u Općini Vrpolje i posjetom Kulturno-turističkom centru Eko-etno kuća u Vrpolju u pratnji općinske načelnice Ankice Zmaić. Ovaj projekt realiziran je putem Razvojnog sporazuma Slavonija Baranja Srijem, odnosno, sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj Ovaj projekt ukupne vrijednosti 1.081.630,76 €, od čega je iznos bespovratnih EU sredstava 861.230,01 €, spaja slavonsku tradiciju, arheologiju, etnologiju i gastronomiju. EU fondovi poslužili su i za revitalizaciju povijesne lokacije, arheološkog parka Dobrevo u Starim Perkovcima na temelju vrijednih nalaza iz kasnog brončanog doba koji će poslužiti i kao mjesto za edukaciju djece i mladih. Postav Eko-etno kuće, uz arheološki postav, sadrži i vrijednu etnološku zbirku. Ovom prigodom ministar Erlić Općini Vrpolje uručio je Ugovor o dodjeli sredstava za financiranje obnove crkve u Čajkovcima.

Današnji obilazak ministra Šime Erlića općinama Brodsko-posavske županije završio je posjetom Zelenoj tržnici u općini Garčin gdje je ministra dočekao načelnik Mato Grgić.

Projekt izgradnje Zelene tržnice kandidiran je na Nacionalni plan oporavka, a Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je njegovu izgradnju pratilo s ta dašnjih milijun i pol kuna.

Tržnica je opremljena solarnim panelima koji će proizvoditi dostatnu struju, i besplatno pružati mogućnost proizvođačima da se predstave kupcima i koji će proizvode će moći i izlagati i prodavati na moderno uređenoj i samoodrživoj lokaciji koja ima svu potrebnu infrastrukturu.

Exit mobile version