Site icon Hrvatska uživo

Vakula: Pogoršanje tek slijedi, a snijega bi moglo biti i u našim krajevima

Image by Tobias Hämmer from Pixabay

Što se tiče promjene vremena, Vakula navodi kako se glavnina promjene vremena očekuje u drugom dijelu dana i u noći na petak

Nagla promjena vremena i ciklona Boris donijela je sa sobom ovog četvrtka u Hrvatsku kišu, jak vjetar, pijavice i temperature niže za 10-ak i više stupnjeva Celzijusa. Poznati meteorolog Zoran Vakula objasnio je u emisiji Hrvatskog radija ”Dnevne novosti” o čemu se točno radi i što možemo očekivati u narednom razdoblju.

– Riječ je o području sniženog tlaka zraka, ciklona koja se premješta iznad našeg dijela Europe, donoseći znatnu promjenu vremena. S jedne strane dolazi topli zrak, s druge strane sa sjevera i sjeverozapada Europe hladniji zrak. Zračne mase se miješaju i zbog toga ćemo imati i u nastavku dana, a već smo imali ponegdje, obilne oborine – objasnio je. Dodao je kako je na području Bujštine u Istri palo više od 100 litara kiše po četvornom metru, a komentirao je i pijavice koje su snimljene duž zadarskog i šibenskog područja.

– Možemo reći da su ta područja bila s mnogobrojnim pijavicama, ne znamo ih broj. Naime, nema čovjeka koji ih je vidio sve. Pijavice su mala tornada koja nastaju, između ostalog, zbog naglog dolaska hladnog zraka na zagrijanu podlogu i to miješanje toplog i hladnog zraka stvara vrtložno gibanje. Znači, ništa neobično, imali smo ih i prije, imamo ih i sada, imat ćemo ih i u budućnosti. Problem je samo koliko ih smo nekad često viđali, pogotovo na Jadranu. Ono što ljudi također spominju, barem u razgovorima koje čujem je da su pijavice samo na Jadranu. Nisu. Nastaju i u unutrašnjosti Hrvatske, ima ih i u našim ravnicama. Poznat je i tornado u Sisku, zabilježen od Andrije Mohorovičića – kaže Vakula. 

Što se tiče promjene vremena, Vakula navodi kako se glavnina promjene vremena očekuje u drugom dijelu dana i u noći na petak, tako da će pravi opseg i količina oborine biti poznati ujutro. Uz to, dodatno će se sniziti temperature zraka, kaže, dodajući kako je siguran da će biti snijega u Alpama, sve do Slovenije., prenosi večernji

Exit mobile version