Site icon Hrvatska uživo

Obuljen Koržinek o zabrani izložbe: Nitko nema pravo zabranjivati nešto što se ne slaže s njegovim mišljenjem

Foto:Screenshot/N1

HRT javlja kako je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek gostovala u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” te je komentirala paket mjera Vlade za pomoć građanima i rekla je kako je mjera dovoljna u ovom trenutku jer svima je jasno kako se mora polako izlaziti iz režima intervencionizma.

– Vodili smo računa da u ovom paketu mjera omogućimo jedno postupno popuštanje. Veliki skokovi cijena energenata više nisu prisutni. Cijene energenata su se stabilizirale, a Hrvatska je svojom mudrom odlukom da se uloži u LNG terminal, osigurala stabilnu nabavku plina, kazala je.

Stoga je Vlada odlučila da polako izlazi iz režima pomoći, kao što su to učinile i druge zemlje EU.

– Ako će doći do nekih šokova na tržištu, Vlada će sigurno intervenirati, rekla je.

Dodaje kako svi pokazatelji govore da nema razloga za podizanjem cijena energenata.

Obuljen Koržinek govori kako se ne smije dogoditi da cijene roba i usluga porastu. Kako kaže, Vlada vodi računa o onima koji su najosjetljiviji.

– Zadržali smo 30 proizvoda kojima smo ograničili cijenu, isto tako, osigurali smo kroz ovaj paket i pomoć za dodatno financiranje za umirovljenike s najnižim mirovinama, uz činjenicu da smo u našim mandatima povećali mirovine 70 posto, naglasila je.

Ističe kako Vlada ide u pravom smjeru, što građani prepoznaju.

– Kada treba, država staje iza svojih građana, što smo pokazali za vrijeme COVID-a i u energetskim krizama nakon agresije na Ukrajinu. Građani mogu biti mirni, kazala je.

Porez na nekretnine neće izazvati probleme

Burne reakcije su na najavu uvođenja poreza na nekretnine. Smatra da ovaj porez neće izazvati probleme.

– Ovo je tema u cijeloj Europi. Pitanje priuštivog stanovanja je nešto gdje država mora intervenirati. Ovaj će porez biti pravedan, stoga što se neće plaćati na prvu nekretninu, neće se plaćati na nekretnine koje se daju u dugoročan najam jer s tim šaljemo poruku da podržavamo da se takve nekretnine stave, ne u svrhu ekstra profita, već da se stave u funkciju stanovanja, naglašava.

Dodaje kako je porez na nekretnine lokalni porez te će s tim prihodima lokalna samouprava moći ulagati u infrastrukturu i omogućiti lokalnom stanovništvu i turistima kvalitetnu uslugu.

– Ovaj će porez pomoći da svi osjetimo da smo u pravednom društvu. Svaki grad ima pravo i obvezu zonirati i odrediti visinu poreza, kazala je Obuljen Koržinek.

Koalicijski partneri su podržali prijedlog poreza na nekretnine. Na pitanje kakvo je stanje u vladajućoj koaliciji, posebno nakon raskola u DP-u, Obuljen Koržinek je rekla kako je situacija dobra i nastavlja se surađivati kao i do sada.

– HDZ se ne želi miješati u unutarstranačke odnose. Interes nam je voditi stabilnu Vladu kako bi mogli nastaviti odgovorno upravljati državom, istaknula je.

Obuljen Koržinek je naglasila kako je dio građana dao podršku politikama koje promovira DP, jednako tako i politikama SDP-a, Možemo! ili Mosta, no najveći dio građana dao je podršku politikama HDZ-a.

– Mi dobro surađujemo s DP-om. Možda postoje neki prijepori, ali nalazimo način da sva pitanja usmjerimo tako da budu prihvatljiva svima, rekla je.

Osvrnula se i na zabranu izložbe te je kazala da je taj čin oštro osudila.

– 90. godine odlučili smo se za demokraciju i izašli smo iz totalitarnog režima u kojem su se cenzurirale knjige, filmovi, emisije, kazala je i dodala kako nitko nema pravo zabranjivati nešto što se ne slaže s njegovim mišljenjem.

Na pitanje u kojoj je fazi Zakon o medijima i koje on novosti donosi, Obuljen Koržinek je rekla kako imamo zastarjeli zakon koji ne prepoznaje mnoge stvari.

– Novi zakon ćemo raditi na tragu medijske strategije, odnosno programa razvoja kulture i medija koji smo usvojili prije nekoliko godina. Tu su i osnovne konture financiranja medija, očuvanje neovisnosti, suzbijanje slapp tužbi, uređivanje odnosa na tržištu, jačanje statusa i sigurnosti novinara. Brzo ćemo pristupiti formiranju radne skupine i smatram da će se postići konsenzus oko ovog važnog zakona, naglasila je.

Za nas je javni medij beskrajno važan

Rekla je kako će se još vidjeti u kojem smjeru će ići Zakon o HRT-u.

– Prošle smo godine donijeli aneks ugovora u kojem smo prepoznali teško materijalno stanje zbog činjenice da nam se 14 godina nije povisila pristojba, a i plaće nepravedno zaostaju na HRT-u. Postoje problemi u realizaciji programa stoga što treba ulagati u tehnologiju. Troškovi su se povećali i Vlada je aneksom dodala sredstva za realizaciju programa HRT-a i obvezali HRT na konsolidaciju, naglasila je.

Dodala je kako je zajednički cilj HRT-a i Vlade, na miješajući se u uređivačku politiku, jačati programske kapacitete, izjednačavati plaće s komercijalnim medijima te ulagati u tehnologiju.

– Za nas je javni medij beskrajno važan. On je ključan osim za informiranje i za nacionalnu kulturu, umjetnost, kreativne industrije, obrazovanje, znanost, socijalnu skrb, istaknula je ministrica, piše HRT.

Exit mobile version