Site icon Hrvatska uživo

“Poštujte naše znakove”: Policija djecu educira, vozače kontrolira

FOTO: MUP

U prometu je od danas nešto manje od 40 tisuća prvašića. Oni su najčešće pješaci, ali putuju i vozilima svojih roditelja. MUP već dugo, pa tako i ove godine, poduzima različite mjere i aktivnosti kako bi se zaštitilo djecu u prometu.

Krešimir Mišić, voditelj Službe prometne policije PU zagrebačke, podsjeća da policija već 29 godina provodi akciju “Poštujte naše znakove”.

– Za sada je sve OK. Nastojimo omogućiti učenicima da na siguran način dođu do škole, kazao je Mišić. Istaknuo je da su nazočni i u školama, održavaju edukacije, predavanja te sudjeluju u prvim roditeljskim sastancima.

Nazočni su na prometnicama u širim zonama osnovnih škola.

– Kroz represiju nastojimo prevenirati činjenje prekršaja kao što su npr. zaustavljanje na nogostopu. Djeca onda moraju obilaziti vozilo, ići na kolnik, ugrožavati svoju sigurnost, rekao je Mišić i spomenuo da se dakako, kažnjavaju i teže prekršaje poput prekoračenja brzine, prolaska kroz crveno svjetlo itd.

Djecu ćemo, napominje Mišić, posebno upozoriti da cestu prelaze na obilježenom pješačkom prijelazu, da obavezno koriste nogostup i da u nikakvom slučaju ne pretrčavaju cestu jer time smanjuju mogućnost reakcije vozača.

– Percepcija djeteta od 6 do 8 godina je takva da misli – da što prije pređe na drugu stranu ceste, tada je sigurniji. To je naravno, pogrešno, ali takva je percepcija djeteta. Odgovornost na nama odraslima je da čuvamo njihovu sigurnost, da smanjimo brzinu kretanja na svim prilaznim pravcima, školama, obrazovnim institucijama jer poznato je da kada vozilo brzinom od 30 km na sat naleti na pješaka dijete, mogućnost da preživi dijete je 95%. Dakle, gotovo je sigurno da će dijete preživjeti, a kada je taj udar vozila 50 km i više na sat, mogućnost pada na samo 10%, istaknuo je Mišić., piše HRT

Exit mobile version