VIDEO U Turskoj se zbog suše otvorilo 2.600 ogromnih vrtača

VIDEO U Turskoj se zbog suše otvorilo 2.600 ogromnih vrtača

Više od 2.600 vrtača na turskoj ravnici Konya predstavlja ozbiljnu prijetnju za poljoprivredu i stambena područja, a njihov broj raste zbog suše i prekomjerne upotrebe podzemnih voda.

Ravnica Konya u Turskoj, poznata kao “žitnica zemlje”, suočava se s naglim porastom broja vrtača. Ove vrtače, koje variraju u veličini, ugrožavaju poljoprivredne aktivnosti i sve su bliže stambenim područjima. Prema najnovijim podacima, njihov broj je premašio 2.600, a glavni uzrok su suša i nekontrolirana upotreba podzemnih voda.

Najviše pogođeni okruzi uključuju Cihanbeyli, Yunak, Kulu, Sarayönü i Kadınhanı, koji su poznati po visokim prinosima žitarica. Uprava za katastrofe i hitne slučajeve (AFAD) i Centar za istraživanje vrtača na Tehničkom sveučilištu Konya pomno prate razvoj situacije i traže preventivne mjere, javlja Euronews.

Prema trenutnim podacima, vrtače se sada kreću prema kritičnijim lokacijama, kao što su naseljena područja, energetske investicijske zone i područja s visokom poljoprivrednom aktivnošću, za razliku od ranijeg pojavljivanja u uglavnom izoliranim područjima. Stručnjaci ističu da će vrtače uvijek postojati, ali ljudska aktivnost doprinosi njihovom sve većem broju., prenosi večernji