Site icon Hrvatska uživo

VIDEO Pripreme za rat ? Amerikanci uvježbavali slijetanje na autocestu blizu granice s Rusijom….

Image by Adam Małycha from Pixabay

Američke zračne snage organizirale su uvježbavanje spuštanja svojih aviona na autocestu u Finskoj.

Zračne snage spustile su u srijedu dva zrakoplova F-35A na autocestu u Finskoj kako bi uvježbale njihovo djelovanje za slučaj eventualnog budućeg rata visokog intenziteta.

Bilo je to prvi puta da su zrakoplovne snage spustile svoje F-35 na autocestu, a riječ je o dva zrakoplova britanskih Kraljevskih zračnih snaga. 

Kako piše Defence News, zračne snage SAD-a pribojavaju se da bi, u slučaju izbijanja rata s neprijateljem kao što je Kina, cilj mogle postati velike američke baze u zemljama poput Japana i Guama., prenosi dnevnik.hr

Iz tog razloga osmišljen je koncept ACE u sklopu kojeg zračne snage mogu uspostaviti gruba uzletišta za raspršene baze ili koristit lokalne autoceste kao piste kako je bio slučaj i u Finskoj. 

Saveznički zrakoplovi koji su također vježbali slijetanje na autocestu uključivali su njemački Eurofighter i finski školski avion Hawk.

“Uspješno prvo slijetanje našeg zrakoplova F-35 pete generacije na autocestu u Europi dokaz je sve boljeg odnosa i bliske interoperabilnosti koju imamo s našim finskim saveznicima“, izjavio je general James Hecker, zapovjednik američkih zračnih snaga u Europi.

“Prilika da učimo od naših finskih kolega poboljšava našu sposobnost brzog raspoređivanja i korištenja zračnih snaga s nekonvencionalnih lokacija te odražava kolektivnu spremnost i agilnost naših snaga”, dodao je Hecker.

Exit mobile version