Site icon Hrvatska uživo

Vlada predstavlja novi paket mjera pomoći građanima. Koliko ćemo plaćati energente?

FOTO: SCREENSHOT

Na Vladi će danas biti predstavljen sedmi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena.

Novi paket mjera prvenstveno se odnosi na regulaciju cijena energenata.

U najavi današnje sjednice, Vlada navodi kako će se novi paket uz cijene energenata odnositi i na jednokratni dodatak umirovljenicima te braniteljima.

Na početku se kratko osvrnuo na izviješće DZS prema kojem se inflacija smanjuje. “Kombinacijom mjera koje smo poduzimali smo obuzdali rast inflacije. To treba gledati i u kontekstu rasta i Hrvatska se nalazi među članicama EU-a gdje je gospodarski rast među najvišima. Ubrzano lovimo korak s drugim zemljama srednje Europe i cilj je da do kraja mandata dođemo na 80 posto razvija EU-a, a ako ovako nastavi rast već krajem ove godine bit ćemo na 78 posto”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na sastanak na Bledu i na posjet BiH.

“Danas su ministri Erlić i Beroš potpisali ugovor za Hitnu medicinsku pomoć, riječ je o četiri baze – Rijeka, Split, Osijek i Zagreb. Potpisan je i ugovor vrijedan 15 milijuna eura za nabavku novih cestovnih medicinskih vozila”, dodao je.

“Danas predstavljamo sedmi paket mjera građanima i gospodarstvu”, istaknuo je te ih prezentirao.

“Paket je vrijedan 248 milijuna eura, ima 2 prioriteta, zadržati nisku cijenu energije i štiti oni koji su među nama najranjiviji. Svi su koalicijski parteri dali podršku ovom paketu, pa i Hrvatska stranka umirovljenika. Obavili smo i konzultacije s udrugom poslodavaca, dakle jedan široki krug partnera”, rekao je.

“Što se struje tiče, sve države EU-a se povlače iz potpore, tako da će će doći do određenog porasta, i to kroz 6 mjeseci 10 posto. To će ići u dvije faze, u studenome 6,5 posto i početkom godine ponovno. Bez mjera bi bilo 584 eura, a s mjerama vlade 482 eura”, otkrio je.

“Kada je plin u pitanju, tržišna cijena je 680 eura, a snižena cijena je 595 eura. Za toplinsku energije subvencija za stan 60 kvadrata bez mjera iznosi 377 eura, a s mjerama 315 eura”, dodao je.

I za plin će cijena rasti 10% kroz šest mjeseci, uz mjere, naveo je.

Predstavio je i ciljane mjere za najugroženije. “Umirovljenici kojima je mirovina do 840 eura će dobiti jednokratne naknade, njih 760.000”, rekao je., piše N1.

Exit mobile version