Site icon Hrvatska uživo

Ministar Šušnjar demantira: ‘Jedine bljeskalice koje sam kupio su za bicikl!‘; Oglasio se i MUP: ‘Nismo mu mi dali…‘

FOTO: SCREENSHOT/N1

Policijski izvor navodi da ministar Šušnjar, ako doista koristi bljeskalicu koja je nabavljena mimo MUP-a, čini veoma ozbiljan prekršaj

Koristi li ministar gospodarstva Ante Šušnjar na službenom Audiju policijske bljeskalice, pitanje je koje smo postavili MUP-u. Nismo dobili izričit odgovor, već da MUP nije ustupio ministru gospodarstva vozilo na korištenje, kao ni tzv. bljeskalice (posebne svjetlosne znakove)., prenosi jutarnji

Što se tiče zakonskih odredbi o korištenju posebnih svjetlosnih znakova, navedeno je definirano člankom 153. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odgovorili su iz MUP-a.

Naime, tjednik Nacional objavio je da je ministar Šušnjar dao nalog da se mimo MUP-a kupe bljeskalice za službeni automobil koji koristi. Policijski izvor navodi da ministar Šušnjar, ako doista koristi bljeskalicu koja je nabavljena mimo MUP-a, čini ozbiljan prekršaj te se takvo vozilo smatra tehnički neispravnim i da bi ga policija, u slučaju da ga zaustavi, trebala isključiti iz prometa.

Pitali smo i MUP je li pokrenuo provjere tih navoda te ako je doista točan navod da su bljeskalice kupljene i ugrađene u vozilo po nalogu ministra Šušnjara, hoće li pokrenuti postupak, ali ni na to pitanje nismo dobili odgovor. Ista pitanja postavili smo i Ministarstvu gospodarstva i nismo dobili odgovor.

Na fotografijama na kojima je snimljen kako izlazi iz službenog Audija kad dolazi na sjednicu Vlade, doista se pažljivim promatranjem mogu vidjeti bljeskalice kakve koristi policija.

Zakon i Ustavni sud definirali su tko i pod kojim uvjetima ima prednost prvenstva u prometu, među ostalim korištenje i posebnih zvučnih i svjetlosnih signala. Člankom 153. stavkom 1. je propisano da se uređaji za davanje posebnih svjetlosnih i zvučnih znakova smiju ugrađivati i upotrebljavati samo na vozilima kojima pripadnici policije obavljaju pratnju te na vozilima s pravom prednosti prolaska iz članka 149. zakona, a riječ je o vozilima s pravom prednosti prolaska vozila službe hitne pomoći, vozila sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, civilne zaštite, unutarnjih poslova, vojne policije i carine, kada posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove, a člankom 151. istog zakona propisano je da su vozila s pravom prednosti prolaska osobni automobili kojima se koriste suci i državni odvjetnici za obavljanje očevida povodom kaznenih djela, službena vozila ovlaštenih službenika središnjeg tijela državne uprave nadležne za zaštitu i spašavanje, službena vozila inspektora cestovnog prometa, vozila Kriznog stožera ministarstva nadležnog za zdravstvo, vozila HGSS-a, vozila mobilne jedinice veterinarske inspekcije te vozila ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa kojima se prevoze uhićene ili osuđene osobe i vozila hitne medicinske intervencije u razminiranju.

Ministar Šušnjar je za RTL je opovrgnuo tvrdnje da je dao nalog za kupnju bljeskalica i da je zadnje kupio za bicikl da ga ne udari auto.

Exit mobile version