Site icon Hrvatska uživo

33. godišnjica tzv. krvave daruvarske nedjelje

33. godišnjica tzv. "krvave daruvarske nedjelje" Foto: Vijesti / HRT

Obilježena je 33. godišnjica takozvane krvave daruvarske nedjelje kada su život izgubila šestorica branitelja. U četničkom terorističkom napadu na mjesto Doljani 1. rujna ’91. poginuli su policajci Srećko Manđini i Eugen Lapčić te trojica pripadnika Odreda narodne zaštite Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček. Šesnaest branitelja i civila je ranjeno.

Neprijateljski napad isti je dan odbijen, a zarobljeni su oslobođeni. No nakon toga, u napadu na Donji Daruvar život je izgubio policajac Tihomir Vrdoljak, prva bjelovarska žrtva u Domovinskom ratu. Svima im je počast odana polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom.

– Čovjek čovjeku to ni u kojim okolnostima ne bi trebao napraviti, samo to mučenje i masakr koji se poslije toga dogodio. Pružili smo otpor, nažalost, morali smo predati zbog toga što su prijetili da će ovdje napraviti masakr nad civilima. I kad smo se predali, krenuo je užas koji je završio kad nam je stigla pomoć iz Bjelovara, ispričao je Alfons Tutić, policajac ranjen u Doljanima.

– Ta ideja ničiji teren, neprijateljska vatra, u biti anulirate jer imate jednu inspiraciju koja referira s ljudskom, bazičnom naravi, a to je pomoći nekom tko radi po istom obrascu, a to je spašavanje. Znači, mi nikoga ne napadamo, branimo se, a to je puno naše pravo i to je nešto što vas inspirira, rekao je Goran Sarajlić, liječnik koji je zbrinjavao ranjene., javlja HRT

Exit mobile version