Site icon Hrvatska uživo

Kako su Penavini ministri digli ruke za SDSS-ove programe kao plan Z4

FOTO: SCREENSHOT/YT

Prilikom izglasavanja Operativnog plana za nacionalne manjine, koji uključuje i financiranje tjednika srpske nacionalne manjine Novosti, a za čega su Penava i njegov posilni i kandidat za njegovog zamjenika Stipo Mlinarić, izjavili da se to neće nikada dogoditi, Penavini ministri su bez pogovora digli ruku za to.

No financiranje tjednika Novosti, zapravo je sitnica prema ostalim sastavnicama Operativnog plana, koji su i Penava i Stipo Mlinarić prešutjeli, a radi se o izdaji nacionalnih interesa i poklanjanje agresorima onoga što ni prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije htio i što je bio okidač za vojno oslobađanje Hrvatske. Tako su Penavini ministri, u neznanju ili po naredbi napravili izdaju hrvatskog naroda i neizmjernu sramotu sebi i stranci koju predstavljaju, piše Hrvatski Glasnik.

Možda bi se za financiranje tjednika Novosti mogli opravdati činjenicom da o njihovom financiranju ne odlučuje vlada, već Savjet za nacionalne manjine i da je to autonomno tijelo no ono za što su Penavini ministri digli ruku ide im na dušu. isto kao što ide na dušu predsjednika stranke Ivana Penave.

“U Operativnom programu za nacionalne manjine, shodno odredbama Ustava predviđeno je da sredstvima raspolaže Savjet za nacionalne manjine, koji na temelju natječaja i programa dodjeljuje novčana sredstva sudionicima natječaja i programa. Ministri iz kvote Domovinskog pokreta nisu tražili da se izglasa odluka da Savjet za nacionalne manjine ne može dodijeliti novce tjedniku Novosti srpske nacionalne manjine niti to mogu jer Savjet za nacionalne manjine odluke donosi autonomno. Domovinski pokret ne može na izglasavanju osporiti izglasavanje proračuna po ovoj osnovi jer Vlada ne financira tjednik Novosti niti je ta stavka predviđena u proračunu. Tjednik Novosti je i za 2024. godinu novce od Savjeta za nacionalne manjine dobio na javnom natječaju”, rekao je tada za Hrvatski glasnik ustavnopravni stručnjak Doc.dr.sc Mato Palić.

Samo dva dana kasnije tjednik srpske nacionalne manjine Novosti, u svom članku pod naslovom “Od struje do mirovine” doslovno se sprda s čelnikom Domovinskog Pokreta Ivanom Penovom i ministrima iz kvote Domovinskog pokreta, koji ne da su pristali na dodjelu sredstava tjedniku Novosti, koja će se provesti putem javnog natječaja, no sudeći po činjenici da u Savjetu za nacionalne manjine sjede predsjednik Odbora za ljudska prava Milorad Pupovac s još dva člana svoje strane bez ikakve sumnje dobiti novaca koliko im bude potrebno.

No tjednik Novosti otkriva, da su Penavini ministri pristali na puno više i gore stvari od financiranja Novosti, a da o tome nisu artikulirali ni riječi, vjerojatno u želji da se prikrije odluka Penavinih ministara, pa tako ni Stipo Mlinarić na spomenutoj presici nije ni zucnuo o tome.

Evo što su sve potpisali Penavini ministri i zbog čega likuju Pupovac i SDSS, a likuju jer su dobili više nego su očekivali:

“Najviše aktivnosti, ukupno 51, planirano je u cilju ostvarivanja prava i poboljšanja položaja srpske zajednice u Hrvatskoj. Osim već rečenih projekata na pokretanju ekonomske aktivnosti zapuštenih krajeva te izgradnje infrastrukture i ujednačavanja komunalnog standarda, stoji još uvijek rješavanje neriješenih pitanja elektrifikacije i poslijeratne obnove. U operativnom programu za srpsku nacionalnu manjinu, navodi se da će biti dovršen program stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava uz nove načine rješavanja. Vlada obećava da će za pitanja iz područja gdje se dosad nije iskazala, područja rada i mirovinskog sustava, odnosno neisplaćenih mirovina i konvalidacije radnog staža, predložiti moguća rješenja. Navedeno je da će Vlada osigurati sredstva za obnovu uništenih i oštećenih spomenika kulture, uključujući čak i spomenike posvećene antifašističkoj borbi što dosad nije bio slučaj.

Vlada u narednom četverogodišnjem periodu obećava i da će razmotriti rješenje statusa organizacija Srba u Hrvatskoj, osnovanih prema međunarodnim ugovorima, Srpskog narodnog vijeća i Zajedničkog vijeća općina, kako bi se stvorile pretpostavke za njihovu stabilnost i unapređenje rada. Kod izrade novog Zakona o medijima, Vlada će uzeti u obzir i potrebe nacionalnih manjina u medijskom prostoru, uključujući i srpsku te nastaviti osiguravati sredstva za njihovo financiranje. Vlada planira podržati formiranje nastavničkog studija srpskog jezika i kulture u Zagrebu i Osijeku te poduzeti mjere kojima će podržati konačni prijenos osnivačkih prava nad osnovnim školama sa županija na općine za koje su ispunjeni zakonski uvjeti.”

Među obećanjima je i da će Vlada poduzimati sve potrebne mjere radi unapređenja procesuiranja svih ratnih zločina, neovisno o nacionalnosti počinitelja i žrtve, da će surađivati s predstavnicima srpske zajednice vezano uz rad JUSP Jasenovac i poduzimati mjere za jačanje javne svijesti o logorima, njegujući kulturu sjećanja uz dostojanstveno obilježavanje drugih lokacija većih logora NDH.

Isto tako saborska zastupnica iz reda SDSS-a Draga Jeckov, oduševljeno ističe:

– Generalan stav SDSS-a u postupcima koji se tiču ratnih zločina je jasan. Sve osobe bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost koji su počinili ratni zločin moraju odgovarati za iste. Objektivno, protek vremena od počinjenja ratnih zločina čini da je dokazivanje u ovim predmetima sve teže. Pitanje je samo koliki je nivo objektivnosti kad je u pitanju istraživanje zločina s obje strane, koliko je detaljno provedenih istraga, podignutih optužnica i vođenih sudskih postupaka kad su u pitanju zločini u kojima su žrtve pripadnici srpske nacionalnosti. Statistika kaže jako malo. Nedovoljno – kaže Jeckov i napominje da bi konačno trebalo doći vrijeme za reguliranje statusa SNV-a i ZVO-a.

– To su veoma važna pitanja za očuvanje kulturne i prosvjetne autonomije Srba u Hrvatskoj koje su garantirane Erdutskim sporazumom i Pismom Vlade RH za završetak mirne reintegracije. Veoma je važno da budemo svjesni kako pojedini dokumenti imaju status međunarodnih ugovora, što im daje posebnu težinu, stavlja ih iznad zakona RH. Nedovoljno je i na određeni način poražavajuće da obje institucije imaju status udruga, naročito što je ZVO osnovan posebnom Odlukom Vlade RH. Posebno je osjetljivo pitanje financiranja jer obje institucije teško mogu obavljati svoje primarne zadatke ako moraju brinuti o egzistenciji. Ove dvije institucije, upravo zbog načina na koji nastale, ne bi smele zavisiti od nečije dobre volje ili “političke težine” predstavnika srpske zajednice.

Zato uvažene članice i članovi Domovinskog pokreta, cijenjeni izaslanici i delegati, pročitajte detaljno ovaj tekst i uvjerite se u razmjere izdaje, ne samo birača već i hrvatskog naroda, piše Hrvatski Glasnik.

Exit mobile version