Site icon Hrvatska uživo

Poduzetnici u panici nakon najave o ukidanju mjera: “Ne možemo izdržati, mnogi će morati zatvoriti”

FOTO: SCREENSHOT/N1

Negoduju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca zbog najave da bi se trebale smanjiti subvencije za poduzetnike.

Dobro razmislite o ukidanju protukriznih mjera, poručila je Hrvatska udruga poslodavaca Vladi dan nakon što je najavljeno da se smanjuju subvencije. Boje se kako bi u svemu mogli najvišu cijenu platiti – mali poduzetnici.

“Po cijeni onoj koja nam stvarno piše na računu struje, mi ne možemo izdržati. Mnogi će doći u situaciju da će morati zatvoriti”, rekao je Ivica Zanetti, predsjednik udruženja obrtnika Zagreba.

Ako raste cijena energenata, kažu, da bi preživjeli, rastu cijene proizvoda i usluge. Dok veći igrači plaćaju tržišne cijene, poslodavci apeliraju za manje poduzetnike.

“Hrvatski poduzetnici se bore sa situacijom da oni imaju veće cijene. Do sada su imali subvencionirane cijene i bitno je osigurati da eventualno povećanje cijena ne bude imalo značajnije negativne efekte nam velike i male poduzetnike”, poručila je Irena Weber, predsjednica HUP-a.

Hrvatski poduzetnici imaju još jedan problem.

“Hrvatsko gospodarstvo ima više cijene električne energije od kućanstava i to nije uobičajeno u zemljama Europske unije. To je još jedan razlog zašto hrvatsko gospodarstvo nije konkretnije”, poručila je Weber.

Ipak, iste mjere za sve? Neke više nemaju smisla, smatra ekonomski stručnjak.

“Nikad ne dopiru do onih kojima treba imaju više koristi, oni kojima ta pomoć nije potrebna. U međuvremenu je na tržištu energije došlo do vraćanja cijena koje su bile prije početka inflacije“, rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar

Tu su i ostale mjere protiv inflacije, poput zamrzavanja cijena, socijalni dodaci, mjere pomoći umirovljenicima – koje tek trebaju doći na stol. No, fokus je zasad energetika.

“Kako imamo sve makroekonomske pokazatelje koje nam idu u prilog da se te mjere pomoći reduciraju jer nije ni prirodno da država financira beskonačno”, rekao je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta.

Vlada će brusiti nove mjere, po uzoru na Europu nastojati ih smanjiti. Dok HERA ne izradi novi cjenik plina, građani će s nestrpljenjem čekati jesenske režije., piše dnevnik.hr

Exit mobile version