Site icon Hrvatska uživo

Taksistima prekipjelo, danas neko vrijeme neće voziti: “Kad se iziđe na magistralu, to je ruski rulet”

FOTO: DNEVNIK.HR

Zbog prometne nesreće na nogama su taksisti i vozači Ubera s krajnjeg juga. Nakon što im je u prometu stradala 45-godišnja kolegica, najavljuju prosvjed. U utorak tijekom njezina sprovoda usluge taksija bit će nedostupne.

Taksistima je prekipjelo. Nakon što je dvoje mladih stradalo kod Ratca, pogibija 45-godišnje vozačice Ubera u Župi dubrovačkoj bila je kap koja je prelila čašu.

Stravična tragedija i to nije jedina tragedija koja se događa redovito. Redovito radimo noćne smjene i kad se iziđe na magistralu, to je ruski rulet”, kaže taksist Orsat Miljas. 

Građani godinama pozivaju na gradnju brze ceste, točnije alternativne prometnice od Dubrovnika, tj. Osojnika do aerodroma kako bi putnici u tranzitu zaobišli grad i okolne općine. No zbog spora oko trase ceste još se ne zna kad će radovi početi.

“Moj prijedlog prema upravi Hrvatskih cesta je da se dio koji nije sporan, od Grada prema Župi i Konavlima, projektira i da se počne s realizacijom, a dio koji možemo nazvati spornim da se ispitaju dodatne mogućnosti, to je zapravo spoj na buduću autocestu. Prvotno je konstantno bila spominjana brza cesta Dubrovnik – Zračna luka. Tek je kasnije Osojnik ubačen kao dodatni koridor. Po meni to sad ne treba niti razmatrati”, poručuje dubrovački gradonačelnik Mato Franković. 

Sastanak s Hrvatskim cestama trebao bi se dogoditi u rujnu i tad će biti poznato je li takva opcija moguća. Koliko je nužno nešto poduzeti, najbolje govore brojke – samo ove godine na području najjužnije policijske uprave dogodila se 421 prometna nesreća, a smrtno je stradalo sedam osoba. Bitno je povećan i promet tim dijelom Hrvatske.

Ante Vuletić, voditelj Prometne policije PU dubrovačko-neretvanske, govori o povećanju broja vozila: “Statistika koju smo danas radili govori da prometnice koje gravitiraju Gradu Dubrovniku bilježe 135.000 vozila više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uistinu se radi o impozantnom broju.”

Kako bi pokušali smanjiti broj prometnih nesreća, iz prometne policije postavljaju veći broj kamera – osam do deset za krajnji jug.

“S uređajima će se znatno doprinijeti sigurnosti u prometu. Osim brzina koje bilježe, bilježit će se i koristi li vozač pojas, koristi li mobitel, bilježit će se i nezakonita pretjecanja, ulazak u škarice i niz drugih prometnih prekršaja”, ističe Vuletić. 

Ujedinjeni vozači taksija i Ubera poručuju da neće stati sa svojim zahtjevima, a za utorak točno u 14:10 najavljuju i svojevrstan prosvjed. “U vrijeme sprovoda naše kolegice gasimo se svi, nitko od nas neće biti na aplikaciji, ni Uber, ni Bolt, ni taksi. To će biti moralna podrška našem kolegi – kolegičin muž također je naš kolega”, kaže Miljas.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića u odgovoru na upit Dnevnika Nove TV odgovornost za sigurnost na cestama prebacuje na MUP, a po pitanju brze ceste, kažu, određuju se bitni parametri i čeka suglasnost lokalnog stanovništva i samouprave.

Exit mobile version