Site icon Hrvatska uživo

U Nemetinu obilježen Dan sjećanja na zatočene u neprijateljskim logorima: Mi nismo zadovoljni s brzinom procesuiranja ratnih zločina

FOTO: OBŽ


Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) u srijedu je kod Spomenika Vrata slobode u Nemetinu obilježilo 32. godišnjicu velike razmjene u kojoj je 14. kolovoza 1992. iz srpskih koncentracijskih logora oslobođeno 714 hrvatskih branitelja i civila. Također obilježen je Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora iz Domovinskog rata, javlja HRT.

Obilježava se u znak sjećanja na današnji dan prije 32 godine kada je na cesti između Nemetina i Sarvaša kod Osijeka razmijenjeno najviše ratnih zarobljenika iz srbijanskih logora.

U Hrvatskoj je toga dana slobodu dočekalo 714 osoba.

Za Dnevnik HTV-a iz Nemetina javio se Hrvoje Šimunović koji je kazao kako je s obilježavanja poslano nekoliko poruka, među ostalim i ona da je važno procesuirati sve zločine, ali i da treba kazniti one koji su odgovorni za zločine nad civilima i vojnicima.

– Ima tu nekoliko otegotnih okolnosti. Jedno od tih je da Republika Srbija ne priznaje postojanje koncentracijskih logora, a pred Hrvatskom je još mnogo pravnih bitaka, kazao je Šimunović.

– Mi kao Društvo smo podnijeli kaznene prijave za ratni zločin u Srbiji, međutim to ide jako sporo jer Srbija to ne priznaje, Srbija pere ruke od svega toga i mi se nadamo i borimo se i borit ćemo se da dobijemo, ako ništa, odštetu, rekao je Zdravko Komšić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Smatra da dok Vlade Srbije i Hrvatske ‘ne sjednu za stol i dok na toj razini ne bude dogovora, tužbe logoraša podignute protiv Srbije ići će jako sporo ili čak i nikako’. Problem je što Srbija ne priznaje postojanje srpskih koncentracijskih logora na svom području gdje je držala zatočene hrvatske branitelje i civile, i zato, kaže Komšić “dok se u Srbiji ne promijeni vlast u našem slučaju se neće ništa promijeniti”.

Istaknuo je vezano za tužbe kako bivši zatočenici srbijanskih logora imaju maksimalnu potporu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra Tome Medveda tako što hrvatska država financira te tužbe koje nisu jeftine.

– Prema njegovim riječima kroz srpske logore je prošlo nešto manje od 8.000 osoba, po službenim podacima Crvenog križa. No, prema našim podacima više od 30.000 ljudi je prošlo kroz logore, naglasio je Komšić.

Da se preživjeli logoraši svake godine okupljaju u Nemetinu kako bi oživjeli sjećanje na sve zatočenike srpskih koncentracijskih logora, podsjetio je predsjednik HDLSKL Osječko-baranjske županije Damir Buljević uputivši poruku svima u Hrvatskoj, posebnom mladim generacijama, da se ovo ne treba zaboraviti i da trebaju znati da su hrvatski branitelji slobodu izborili krvlju žrtvujući se za svoju Hrvatsku.

– Mi nismo zadovoljni s brzinom procesuiranja ratnih zločina, to uvijek govorimo, dodao je Buljević ističući kako pomaka ima, ali da nisu zadovoljni s procesuiranjem odgovornosti časnika Jugoslavenske armije.

Podsjetio je međutim da je prije nekoliko mjeseci, nakon dvije godine koliko stoje tužbe u Beogradu, donesena prva nepravomoćna presuda u korist jednog logoraša koji je tužio Srbiju za ratnu odštetu.

– Srbija ne priznaje postojanje logora na svojim područjima i mislim da ova presuda suda u Beogradu u korist našeg logoraša može otvoriti jednu veliku priču koja bih mogla utjecati na sve logoraše koji su podnijeli tužbe. Kao što znate u ovom trenutku imamo više od 40 logoraša čije se tužbe nalaze na sudu u Beogradu, poručio je Buljević.

– Bio sam sretan. To se ne može opisati. Kad sam došao, kad sam vidio društvo s kojim sam ratovao, s kojim sam živio i dijelio dobro i zlo… Ma opet, da su nam rekli, išli bi ponovno nazad, rekao je Đuro Gelenčir, razmijenjeni zatočenik srpskih koncentracijskih logora, piše HRT.

Skupu su nazočili bivši logoraši, članovi njihovih obitelji i prijatelji, između ostalih bili su tu predsjednik HDLSKL-a Zdravko Komšić i predsjednik HDLSKL-a Osječko-baranjske županije Damir Buljević, kao i obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, brigadir Željko Marinov kao izaslanik predsjednika RH, saborski zastupnik Goran Ivanović kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Damir Bajči kao izaslanik ministra obrane i drugi uzvanici. U znak sjećanja na taj događaj, a osobito na sve žrtve srpskih logora položeni su vijenci i zapaljene svijeće te služena sveta misa, javlja Osječko-baranjska županija.

Exit mobile version