Site icon Hrvatska uživo

Obilježena 33. godišnjica tragične pogibije pripadnika Policijske postaje Beli Manastir

foto: obž



Obilježavanje 33. godišnjice tragične pogibije pripadnika Policijske postaje Beli Manastir počelo je 13. kolovoza 2024. godine svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u Crkvi svetog Martina u Belom Manastiru.

Potom su kod spomen obilježja ispred Policijske postaje Beli Manastir članovi obitelji poginulih, njihovi suborci, predstavnici Policijske uprave osječko-baranjske, Predsjednika RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije, Grada Belog Manastira i baranjskih općina te braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili vijence i upalili svijeće u počast svim poginulim i umrlim policajcima.

– Na spomeniku piše „oni dadoše sve“, a mi smo se obvezali da ćemo čuvati uspomenu i da ih nikada nećemo zaboraviti. Upravo zato želim prije svega obiteljima poginulih hrvatskih policajaca izraziti pijetet u ime župana Osječko-baranjske županije, u ime Županije Hrvatskog sabora. Naša zadaća je ovdje jasna. Oni su dali sve što su imali, a to je vlastiti život da bi imali slobodnu Hrvatsku, a na nama političarima i politici je da Baranju, Slavoniju, Srijem, cijelu Hrvatsku stvorimo zemljom za kakvu su pali naši hrvatski branitelji – kazao je Goran Ivanović, saborski zastupnik i izaslanik župana Osječko-baranjske županije.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova RH Tomislav Bilandžić rekao je kako su svi nazočni danas došli iskazali poštovanje i zahvalnost poginulim policajcima.

– Isto tako došli smo pozdravili njihove obitelji te i njima iskazali poštovanje i zahvalnost. Došli smo pokazati da i nakon 33 godine čuvamo uspomenu na herojsku obranu Baranje i Republike Hrvatske i tragičnu pogibiju hrvatskih policajaca. Upravo su hrvatski policajci bili prvi hrvatski branitelji, prvi koji su pružili oružani otpor velikosrpskoj agresiji 1991. godine i zbog toga imamo obavezu čuvati uspomenu na njih i na sve hrvatske branitelje koji su dali život za Republiku Hrvatsku. Danas smo ovdje isto tako da bismo svjedočili istinu o Domovinskom ratu i prenosili je mladim generacijama. Oni moraju znati da je Republika Hrvatska nastala u Domovinskom ratu, da su hrvatski branitelji i hrvatski narod podnijeli veliku žrtvu da bi se danas živjelo u slobodnoj, neovisnoj Republici Hrvatskoj – poručio je Bilandžić.

Nakon podsjećanja ratnog zapovjednika Policijske postaje Beli Manastir Ante Prgometa na ulogu i značaj hrvatske policije na području Baranje, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece dodao je da je izuzetno veliki značaj hrvatske policije u Baranji bio je i prilikom mirne reintegracije.

– Za vrijeme okupacije Baranje počinjeni su i ratni zločini nad civilnim stanovništvom, a policija kontinuirano radi na istraživanju tih zločina. Do sada smo prijavili 36 osoba koje su počinile 109 kaznenih dijela. Šest osoba je u našim zatvorima, četiri su umrle, dok su za 26 osoba raspisane tjeralice – objavio je Bece, javlja Osječko-baranjska županija.

Exit mobile version