Site icon Hrvatska uživo

Nije samo DP, ljetna drama trese i Fokus: Gradonačelnik Svete Nedelje tvrdi da je žrtva urote!

U stranci sam planirao čistku, ali sam spriječen. Trebalo je počistiti sve koji troše puno novca, a osvajaju malo glasova – kaže saborski zastupnik Fokusa

Osim Domovinskog pokreta, ovog ljeta unutarstranačka groznica trese i stranku Fokus, koja je na proljetnim izborima za zastupnike u Saboru potvrdila svoj parlamentarni status. Hoće li u DP-u prevladati struja predsjednika stranke Ivana Penave ili njegova zamjenika Marija Radića doznat ćemo 31. kolovoza, a samo dan kasnije na izbornoj konvenciji razriješit će se i drama u Fokusu., piše jutarnji

Trzavice između predsjednika stranke Davora Nađija i Darija Zurovca, gradonačelnika Svete Nedelje i jedinoga Fokusova saborskog zastupnika (u dva uzastopna mandata), traju već neko vrijeme, a kulminirale su tijekom kampanje za parlamentarne izbore.

Nađi i Zurovec natjecali su se na Fokusovoj listi u istoj izbornoj jedinici – Nađi s prvog, a Zurovec s posljednjeg mjesta na listi u šestoj jedinici. Pobjedu i saborski mandat odnio je Zurovec zahvaljujući osvajanju uvjerljivo najvećeg broja preferencijalnih glasova.

Brzo nakon parlamentarnih izbora stranačka tijeka Fokusa zakazala su stranačke izbore za 1. rujna, a potom je Nađi javno objavio da će se povući s mjesta predsjednika stranke i da će na stranačkim izborima podržati Gabrijela Deaka – Zurovčeva zamjenika na mjestu gradonačelnika Svete Nedelje.

‘Vidjet ću ostajem li uopće u stranci‘

– Namjeravao sam se kandidirati za novog predsjednika stranke, ali sam u tome spriječen jer su se Deak, Nađi i ostali udružili protiv mene. Na predstojećim stranačkim izborima neću se natjecati niti za jednu funkciju, a odluku o tome hoću li uopće ostati u Fokusu ili ću stranku napustiti donijet ću čim se vratim s godišnjeg odmora – rekao je Zurovec danas za Jutarnji list.

Od daljnje borbe odustao je nakon što je Fokusova organizacija u Zagrebačkoj županiji – kojoj je Zurovec na čelu! – odlučila da za novog predsjednika stranke neće podržati njega nego njegova zamjenika u Gradu Svetoj Nedelji Gabrijela Deaka.

– Nakon toga više nisam imao šanse jer prema stranačkom Statutu vašu kandidaturu za predsjednika stranke moraju podržati najmanje dvije županijske organizacije. A pošto ih Fokus ima samo tri (u Zagrebu te u Zagrebačkoj i Međimurskoj županiji) to baš i nije tako jednostavno izvesti. Osim toga, da je Fokus osnovao organizaciju u Međimurskoj županiji nisam ni znao iako sam bio član Predsjedništva stranke, a u Zagrebu podršku ionako ne bih donio jer tu organizaciju vodi Davor Nađi. Osobno smatram da se u stranci trebala napraviti čistka, da je trebalo počistiti sve one koji troše puno novca za svoje kampanje, a onda na izborima osvoje jako malo glasova. Ali u tome sam spriječen jer se ekipa dogovorila i spriječila me u mojoj namjeri da postanem novi predsjednik Fokusa – kaže saborski zastupnik Dario Zurovec.

Tvrdnje o tome da je gradonačelnik Svete Nedelje spletkama izbačen iz utrke za novog predsjednika stranke komentirao je za Jutarnji list predsjednik Fokusa Davor Nađi.

– To jednostavno nije točno. Prema stranačkom Statutu trebate dobili podršku dvije županijske organizacije da bi se kandidirali za predsjednika stranke, a on je zasad zatražio podršku samo jedne županijske organizacije. I to one kojoj je on osobno na čelu. Dakle, naglašavam da je on predsjednik Fokusove organizacije u Zagrebačkoj županiji. I da u toj istoj organizaciji nije dobio podršku. Zurovec se treba zapitati zašto nije dobio podršku svog tima i zašto je podršku dobio njegov zamjenik u Nedelji Gabrijel Gabrijel Deak – kaže Nađi koji će 1. rujna na izborima za novog čelnika Fokusa podržati Zurovčeva zamjenika Deaka.

‘Potrošio je 110 tisuća eura‘

Zurovec naglašava da je saborski mandat osvojio preferencijalnim glasovima iako je, kako tvrdi, stranački budžet mahom bio usmjeren u promociju nositelja liste Nađija.

– Mislim da je za Nađijevu kampanju potrošeno 110 tisuća eura, stranka je za troškove kampanje podignula kredit – tvrdi.

Nađi mu je poručio kako svoj politički uspon treba zahvaliti upravo njemu i ljudima poput njega.

– Stranka je godinama ulagala značajan novac, a mi vrijeme i energiju u političku promociju Darija Zurovca. Vrijeme i novac ulagali smo u njegove kampanje za gradonačelnika 2017. i 2021., kao i u njegovu preferencijalnu kampanju na izborima za Sabor 2020. godine – kaže.

Exit mobile version