Site icon Hrvatska uživo

U petak Dan općine Vrbje…

Početkom kolovoza Općina Vrbje i njeni mještani i mještanke pripremaju se za svečano obilježavanje Dana Općine Vrbje 16. kolovoza, najznačajnijeg događaja u životu svake naše lokalne zajednice. Nakon što je prošle godine proslavila 30. obljetnicu postojanja, Općina Vrbje još je zdušnije prionula u provedbu razvojnih i društvenih projekata i aktivnosti, na zadovoljstvo svojih stanovnika.

S načelnikom Općine Vrbje, Igorom Jurišićem, provjerili smo kako će izgledati ovogodišnje obilježavanje Dana Općine.

Na početku bih želio čestitati svim našim mještanima nadolazeći Dan općine i najaviti kako ćemo i ove godine obilježiti Dan Općine na jedan tradicionalan način s kojim su naši mještani i gosti već dobro upoznati. Okupljanje uzvanika predviđeno je u 9.00 sati, polaganje vijenaca kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u 09.45 h, a u 10.00 h sati služit će se sveta misa. Svečana sjednica Općinskog vijeća počet će u 11.30 h, nakon čega će uslijediti domjenak za uzvanike. Ove ćemo godine zbog radova na višenamjenskom društvenom objektu u Vrbju, svečanu sjednicu i domjenak održati u Društvenom domu u Bodovaljcima. Tradicionalna manifestacija „Rokovo u Vrbju“ koja je postala prepoznatljiva i izvan granica novogradiškog kraja, a koja se veže uz proslavu Dana Općine, bit će održana na dobro poznat način – članovi i članice KUD-a Vrbje će ispred Društvenog doma u Vrbju i ove godine ponuditi različite tradicionalne specijalitete, a u večernjim satima će nas sve zabavljati tamburaški sastav Tkanica – rekao nam je Jurišić.

Nakon nekoliko izazovnih pandemijskih godina, protekla je godina bila godina oporavka i rasta, što je vidljivo i na primjeru ove Općine, koja ulaže značajna sredstva, kako iz vlastitog proračuna, tako i putem uspješnog prijavljivanja projekata na pozive financirane iz nacionalnih i europskih izvora. Od infrastrukturnih projekata provedenih u proteklih godinu dana u Općini kao najvažniji izdvajaju projekt izgradnje višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju. Prva faza radova je gotovo završena i obrisi su već sad jasno vidljivi i impresivno nadopunjuju vizuru središta Vrbja. Također, u protekloj je godini uređeno vatrogasno spremište u Dolini uz električne instalacije i vrata, te unutrašnje žbukanje i obnova vanjske fasade i stolarije na Društvenom domu u Dolini, a uskoro privode kraju i radove na Društvenom domu u Visokoj Gredi, dok je kod Društvenog doma u Mačkovcu i Sičicama uređen okoliš i plato. Kontinuirano investiraju u održavanje društvenih domova, pa je tako u Savskom Boku, Sičicama, Dolini i Bodovaljcima ugrađena klimatizacija, čime osiguravaju svim stanovnicima općine kvalitetno i primjereno uređeno mjesto za okupljanje i provedbu različitih društvenih aktivnosti. Obzirom da se općina sastoji od čak 7 naselja, od kojih su neka zaista udaljena, izazovno je ispuniti potrebe mještana svih naselja, međutim svih ovih godina, kako ističu u Općini, trude se raditi baš na takav način, kako nitko ne bi ostao zakinut za potrebne sadržaje i javne usluge. Također, odobren je projekt izgradnje pješačkih staza u naselju Vrbje kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a uvedena je i LED rasvjeta u Vrbje. Općina pomaže u uređenju i opremanju prostora za rad različitih udruga. Uz navedeno, redovno se i pravovremeno uređuju i održavaju poljski i protupožarni putevi, kako bi se zadovoljile potrebe poljoprivrednika s jedne strane, pružila se potpora zelenom gospodarskom razvoju, ali i održala visoka razina civilne zaštite.

Iz Općine dalje ističu kako je u smislu socijalnog programa najvažniji projekt „Zajedno za aktivne zlatne godine“ financiran kroz Poziv Zaželi – prevencija institucionalizacije. I ovoj su fazi osigurali značajna sredstva, preko 700.000,00 eura, kako bi uz zapošljavanje 15 djelatnica pružili uslugu pomoći i podrške u svakodnevnom životu za ukupno dosad obuhvaćenih 91 korisnika i korisnicu i to iz svih naselja općine. Također, partneri su Gradskom društvu Crvenog križa Nova Gradiška i Udruzi DEMOS MEDIA u provedbi njihovih projekata financiranih kroz ovaj Poziv, čime su osigurali gotovo stopostotnu pokrivenost usluge, odnosno svi oni kojima je usluga potrebna mogu je i dobiti. Nadalje, proveli su projekt „Zajedno za održivost – projekt odgovornog gospodarenja otpadom“ podržan od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojim je povećano znanje mještana općine Vrbje o pravilnom načinu gospodarenja otpadom, putem tečaja e-learninga, podjelom brošura svim kućanstvima, edukativnim radionicama u školama i održavanjem javne tribine. Također, već četvrtu godinu zaredom u partnerstvu s Udrugom Studio B provode projekt usmjeren mladima, što je dokaz visoke kvalitete provedbe.

Načelnik Jurišić ističe kako i u ovoj godini provode Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja usmjeren mladim obiteljima, a podigli su i iznos sufinanciranja troškova dječjeg vrtića; isplaćuju jednokratne porodiljne naknade, financiraju i organiziraju program predškolskog obrazovanja, te sufinanciraju nabavu radnih materijala za sve osnovnoškolce s područja općine. Neke od dobrih praksi Općine su i podjela šarana svim kućanstvima na području općine za Badnjak i Uskrs, te sufinanciranje registracije traktora poljoprivrednicima i pomoć u nabavi ogrjeva socijalno ugroženim kućanstvima, a financiraju i troškove deratizacije i dezinsekcije za sva kućanstva. Svim nabrojanim trude se ispuniti potrebe mještana i učiniti njihov život lakšim.

Manifestacija koje se održavaju na području općine je zaista mnogo i teško je izdvojiti samo neke od njih, iako možemo reći kako su postali prepoznatljivi s manifestacijama „Rokovo u Vrbju“, Smotrom izvornog folklora, Pokladnim jahanjem u Bodovaljcima i Regatom u Dolini, a u Općini ističu kako redovno podržavaju rad udruga, te pružaju financijsku i tehničku podršku organizaciji svih manifestacija.

Na inicijativu jedne od najaktivnijih udruga koje rade s mladima s područja općine, ove će se godine, 23. kolovoza, održati treće izdanje koncerta „Ritam mladih“ u Vrbju, uz nastupe Generacije X, Mladena Burnaća, i zvijezda večeri, benda Vatrogasci, a iz Općine pozivaju mlade i sve koji se tako osjećaju sa šireg novogradiškog područja na ovaj događaj!

Općina predano ulaže vlastita sredstva u izrade projektne dokumentacije i podizanje ljudskih i operativnih kapaciteta kako bi prilikom raspisivanja novih poziva iz nacionalnih i EU fondova imali projekte u visokoj fazi spremnosti. U narednom periodu planiraju uvođenje LED rasvjete u preostala naselja općine – Sičice i Dolinu, s time da je već ugovoren projekt LED rasvjete u Sičicama što će značajno podići prometnu sigurnost stanovnika a doprinijet će i uštedama u korištenju električne energije i promicanju održivog razvoja. Nadalje, ugovorena su dva projekta sanacije divljih odlagališta, što sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji vrlo skoro kreću u provedbu. U planu je i uređenje okoliša i platoa ispred Društvenih domova u Dolini, Bodovaljcima i Visokoj Gredi, modernizacija i unaprjeđenja dječjih igrališta na području općine te proširenje socijalnih usluga u zajednici gdje namjeravaju surađivati s udrugama.

Na kraju, iz Općine Vrbje pozivaju sve da im se pridruže na tradicionalnom „Rokovu u Vrbju“ gdje sve posjetitelje čeka odličan sadržaj tijekom cijelog dana i večernja zabava!

Exit mobile version